BRIGA ZA PRIRODU I ČOVEKA: Udruženja građana iz Pančeva bore se za zdraviji život u njihovom gradu i Srbiji

A. Vojinović

09. 05. 2021. u 06:47

BORBA za zdravu životnu sredinu, poboljšanje uslova života kroz najrazličitije akcije i promocija lokalne istorije neki su od ciljeva za čije ostvarenje se zalažu udruženja građana iz Pančeva. UG "Pančevo nije rupa", "Zeleni most" i "Pansej" svojim dosadašnjim radom su pokazali da brigu za napredak i ukazivanje na probleme koji su od velike važnosti za stanovnike grada na Tamišu ne prepuštaju nemarnim institucijama već sami i uz podršku građana van ovih asocijacija uspevaju da se izbore za "malog čoveka".

БРИГА ЗА ПРИРОДУ И ЧОВЕКА: Удружења грађана из Панчева боре се за здравији живот у њиховом граду и Србији

Sa jednog od skupova / Foto Fejsbuk

UG "Pančevo nije rupa" i "Zeleni most" pažnju javnosti privukli su nedavno kada su ukazali da bi skladištenje velike količine veštačkog đubriva sa amonijum-nitratom u bivšoj staklari u Pančevu usled nepažljivog rukovođenja moglo dovesti do akcidenta.

- Zaustavili smo i seču parka u Banatskom Brestovcu, gde su odgovorni dobili prekršajnu presudu - kaže nam Sanja Marković, predsednik UG "Zeleni most". - Uspešno smo organizovali akciju uklanjanja smeća u zaštićenom području park prirode "Ponjavica", a u istoimenom parku smo sproveli peticiju za hitno izmuljavanje vodotoka Ponjavica, gde smo izvršili pritisak na upravljača i loklanu samoupravu.

Asfaltiranjem rupa na putevima širom grada početkom 2020. godine započeo je rad udruženja "Pančevo nije rupa". Članovi ovog UG su ukazali na divlju gradnju izletišta Skela u Jabuci, za koju pripremaju krivičnu prijavu, zatim pomažu građanima da sastave prekršajne prijave i zahteve za informacije od javnog značaja povodom asfaltiranja ispod zakonskog minimuma u Banatskom Novom Selu i Banatskom Brestovcu.

- Učestvovali smo i u sastavljanju zahteva na nedavno održanom "ekološkom ustanku" i zajedno sa "Zelenim mostom" u borbi protiv izgradnje u Rafineriji, seče drveća u parku i peticiji za izmuljavanje Ponjavice - govori Miša Sekulić, predsednik ovog udruženja građana.

Ljubitelji lokalne istorije osnovali su UG "Pansej" kako bi kroz različite delatnosti čuvali i promovisali istoriju Pančeva.

- Osim istorije, ideja je i da kroz naše aktivnosti predstavimo pozitivne aspekte informacionih tehnologija i koncepta pametnog grada - kaže Nikola Đorđević, prvi čovek ovog udruženja.

PROTEST NA BARI REVA

UDRUŽENjE građana Kotež organizovaće u nedelju, 16. maja od 12.00, protest zbog odlaganja šuta na bari Reva. Ovim putem pozivaju građane da im se pridruže u šetnji koja će krenuti od naselja Braće Marić ka bari Reva. Asocijacija na ovaj način želi da izrazi nezadovoljstvo zbog nasipanja i mlevenja šuta koji se obavlja na ovoj prirodnoj prestoničkoj oazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a