U PRVI RAZRED RAVNIH TABANA: Lekari upozoravaju roditelje - kriva kičma i loše držanje veliki probem budućih đaka

B. BORISAVLjEVIĆ

14. 04. 2021. u 13:42

NAJČEŠĆI zdravstveni problemi koji muče buduće đake prvake su ravni tabani i loše držanje, pokazali su sistematski pregledi predškolaca koji su u toku.

У ПРВИ РАЗРЕД РАВНИХ ТАБАНА: Лекари упозоравају родитеље - крива кичма и лоше држање велики пробем будућих ђака

Foto: "Novosti"

Pedijatri ističu da se ovim "boljkama" kod sedmogodišnjaka susreću poslednjih nekoliko godina, ali se ne može sa sigurnošću reći zašto je to tako. Kao mogući razlozi pominju se što deca sve manje hodaju bosa, ali i "stav" koji današnji klinci imaju.

Prema rečima Dejana Joneva, pedijatra u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici, poslednjih desetak godina ovo su dijagnoze koje se, uglavnom, upisuju u karton predškolaca i prate ih do završetka srednje škole. On ističe da ni ortopedi ne mogu da objasne šta je uzrok tome.

- Ravni tabani su, po učestalosti, prestigli krivu kičmu i loše držanje - kaže dr Jonev. - I pored nošenja obuće sa ulošcima i vežbi, deca baš dugo vremena imaju ovaj problem. Dešava se i da završe srednju školu i dalje imaju ravne tabane. Nekada su deca mnogo više vremena išla bosa, a ravni tabani su bili retki. Možda je to jedan od razloga što je, već godinama, ovaj deformitet najčešće prisutan kod budućih đaka.

Doktor Jonev navodi da loše držanje koje je, takođe deo anamneze, nije u vezi sa nošenjem školske torbe, već sa stavom tela, hodom koje današnje geneacije imaju. I dr Biserka Šutaković, načelnik pedijatrije u Domu zdravlja "Zemun", kaže da su sistematski pregledi i u ovoj zdravstvenoj ustanovi pokazali da predškolci imaju iste zdravstvene probleme.

KONKURS I ODLAGANjE UPISA

U PRVI razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. To su mališani rođeni od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine. Izuzetno, detetu može da se odloži upis u prvi razred za godinu dana, ali i dozvoli polazak u školu u uzrastu od šest do šest i po godina, nakon provere spremnosti.

Sistematski pregledi za buduće prvake, u nekim domovima zdravlja, počeli su u januaru. Roditelji dovode mališane na unapred zakazane preglede, tako da gužvi nema.

Osim kod fizijatra, mališani idu na pregled kod specijaliste ORL, očnog, stomatologa, logopeda, radi se i laboratorijska analiza krvi i urina, a meri im se i pritisak. U domu zdravlja "Voždovac" budućim prvacima se radi i EKG pregled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KRUG OKO SLONARE TRČI 150 MALIŠANA: U zoološkom vrtu na Kalemegdanu u subotu još jedan dečji maraton