DEPONIJE NA PRIVATNIM POSEDIMA "ZAŠTIĆENE": Nelegalnih smetlišta i "topionica" ima sve više, a rešenja nema

Š. Marović

27. 03. 2021. u 10:40

GRAD Beograd decenijama ima velike probleme sa divljim deponijama i čak "topionicama", koji je, kako potvrđuju u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, sve veći.

ДЕПОНИЈЕ НА  ПРИВАТНИМ  ПОСЕДИМА ЗАШТИЋЕНЕ: Нелегалних сметлишта и топионица има све више, а решења нема

Foto N. Skenderija

Teška nesreća na deponiji na Čukarici, kada je sedmoro dece teško povređeno od strujnog udara, a jedan dečak kasnije podlegao povredama u Tiršovoj, ponovo je skrenula pažnju na uništavanje životne sredine.

Kako za "Novosti" kažu u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, kad se započne uklanjanje nelegalnih deponija, isplivaju razne "začkoljice".

- U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, svake godine popisujemo i pravimo planove za uklanjanje divljih deponija sa javnih površina grada Beograda. Oni se sprovode u skladu sa sredstvima sa kojima raspolažemo. Pomoć u evidentiranju smetlišta pružaju građani svojim prijavama, inspekcijski organi donetim rešenjima i JKP "Gradska čistoća" evidentiranjem kroz svoj svakodnevni rad.

Najveći broj divljih deponija nalazi se u prigradskim opštinama, gde se većinom baca građevinski materijal i šut. Ipak, sličaj istovara više od 20 tona pilećih nožica na prazne livade duž Vodovodske ulice u Surčinu pokazao je da nesavesni građani ne prezaju od kazni i sankcija.

- Broj divljih deponija raste iz godine u godinu i pored činjenice da se redovno uklanjaju - ističu iz Sekretarijata.

- Problem je što se dosta njih ponovo stvori na tek očišćenim lokacijama. Trenutno nemamo evidenciju koliko "topionica" postoji u gradu, a njihova pozicija uglavnom je vezana za lokacije divljih deponija i postojanje neformalnih romskih naselja. Da bi deponija postale prošlost, preduzimaju se mere u vidu fizičkog obezbeđivanja očišćenih lokacija, postavljaju se barijere gde je to moguće, pojačan je inspekcijski nadzor.

PALjENjE GUMA

UZ DEPONIJE, i takozvane topionice predstavljaju pravo leglo zaraze i izazivaju najteže forme bolesti. Najčešće se spaljuju gume i kablovi, kao i bela tehnika, što dovodi do velike emisije štetnih čestica u vazduhu i utiče na život svih građana prestonice. Većina topionica, od kojih se kasnije dobijaju gvožđe i bakar, radi nelegalno, bez potrebnih papira i saglasnosti nadležnih organa.

Prema navodima Sekretarijata, najveći problem je što se veliki broj smetlišta nalazi na površinama koja su u vlasništvu fizičkih ili pravnih lica, kao i Republike Srbije, na kojima grad i JKP "Gradska čistoća" nemaju zakonski osnov za preduzimanje radnji uklanjanja divljih deponija i u tom slučaju nadležnost preduzimaju komunalna, ekološka i građevinska inspekcija koji nalažu vlasnicima uzurpiranih parcela da uklone deponije.

- Pravno lice ne može da poseduje legalnu deponiju, a što se tiče takozvanih topionica, za njih se ne izdaju dozvole niti su Zakonom regulisane - navode u Sekretarijatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom