SEDIMENTI NA RADARU: Dodatno zaštićeno područje između Gornjeg i Donjeg grada na Kalemegdanu

M. S.

26. 03. 2021. u 15:40

KALEMEGDANSKI rt, područje između Gornjeg i Donjeg grada tvrđave, južno od ušća Save u Dunav, proglašeno je spomenikom prirode.

СЕДИМЕНТИ НА РАДАРУ: Додатно заштићено подручје између Горњег и Доњег града на Калемегдану

Foto Arhiva

O ovom lokalitetu ubuduće će brinuti JP "Beogradska tvrđava", koje je odlukom Skupštine grada ovo prirodno dobro uvrstilo u svoj plan upravljanja.

Glavni razlog da se ovaj potez grada na ovaj način dodatno sačuva je što se tu nalaze sedimenti koji su prirodna retkost i jedinstveni ostaci mediteranskog stadijuma - najstariji u istoriji Panonskog mora.

Kako se navodi u Uredbi o proglašenju, ovaj spomenik svrstava se u prvu kategoriju zaštićenih područja međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja.

- U režimu drugog stepena zaštite zabranjeno je uništavanje prirodnih izdanaka i onih koji bi se arheološkim istraživanjima stvorili, uništavanje vegetacije, zasecanje padine, kao i odvijanje manifestacija kojima bi se moglo uništiti prirodno dobro - navodi se u obrazloženju.

- Na ovom potezu zabranjena je izgradnja objekata turističkog smeštaja i ugostiteljska osim privremenih objekata.

Precizna granica zaštićenog dela počinje od ruševina unutrašnje kapije Sava na jugozapadnom predgrađu, od koje se u pravcu istoka pruža bedemom koji odvaja Donji od Gornjeg grada. Dalje prati bedem do lučnog bedema Zindan kapije, odakle se granicom parcele spušta u pravcu istočne kapije Donjeg grada. Odatle prati bedem u pravcu do Jakšićeve kule, od koje ide u pravcu sa fornom Vidn kapije do saobraćajnice Bulevar vojvode Bojovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)