KABINET ČUDA PROFESORA KOSTIĆA: Divan tribina u Rančićevoj kući

J.D.

24. 03. 2021. u 14:17

CENTAR za kulturu Grocka organizuje, narednog utorka od 20 časova, onlajn tribinu pod nazivom " U kabinetu čuda profesora Kostića".

КАБИНЕТ ЧУДА ПРОФЕСОРА КОСТИЋА: Диван трибина у Ранчићевој кући

Centar za kulturu Grocka

Novi onlajn-divan emitovaće se iz Legata dr Aleksandra Kostića, a epizoda biće posvećena jednom od najsvestranijih naučnika naše istorije.

Junak ove priče je paradigma svestranosti: briljantan naučnik, umetnik, prosvetitelj, pravi renesansni čovek. Profesor dr Aleksandar Kostić bio je naučnik, histolog, seksolog, jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu i osnivač Histološkog instituta koji danas nosi njegovo ime, pionir medicinske fotografije i medicinskog naučnog filma, istovremeno zaljubljenik u arheologiju, fotografiju, književnost, muziku, ali i patriota i rodoljub. Ovaj rođeni Beograđanin (1893-1983) živeo je u srcu prestonice, u Dositejevoj 1, preko puta Narodnog pozorišta.

U Grockoj, koju je neizmerno voleo i u kojoj je imao letnjikovac, od 2018. godine postoji uređen profesorov Legat sa unikatnim eksponatima koji izlažu retke artefakte i nalaze, ali i jedan život, bogato stvaralaštvo, neumoran istraživačko-prosvetiteljski duh.

Link za praćenje biće dostupan na fejsbuk stranici Centra za kulturu Grocka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)