STEPINA KUĆA ČEKA MAJSTORE: Ove godine u planu dokumentacija za sanaciju u Kumodražu

M. STANOJKOVIĆ

24. 01. 2021. u 11:57

СТЕПИНА КУЋА ЧЕКА МАЈСТОРЕ: Ове године у плану документација за санацију у Кумодражу

Foto A. Sahanić

SANACIJA rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića u voždovačkom naselju Kumodraž, po svemu sudeći neće početi ni ove godine.

Ipak, preduzete su neke urgentne mere kako bi se koliko-toliko zaustavilo njeno dalje propadanje.

Muzej grada, koji je Stepinu kuću stavio pod okrilje svojih programa, nabavio je i postavio uređaje sa odvlaživanje vazduha, kako bi se zaustavio problem sa vlagom.

Osim toga, vrata kuće zatvaraju se za posetioce u skladu sa vremenskim prilikama, kako rodno tle slavnog vojskovođe ne bi dodatno "podrhtavalo".

- Za početak smo probali da rešimo problem vlage. To nisu obični odvlaživači za kućnu upotrebu, već za ovakve prostore - kaže, za "Novosti", Jelena Medaković direktorka Muzeja grada.

Vojvoda Stepa Stepanović, Foto Arhiva

Medakovićeva je naglasila da su konzervatorski radovi vrlo spori i da će oni biti realizovani u skladu sa merama Zavoda za zaštitu spomenika.

OD OPŠTINE 220.000 DINARA

OPŠTINA Voždovac za projekat "Kuća vojvode Stepe" opredelila je sredstva iz budžeta za sledeću godinu. U ove svrhe namenjeno je 220.000 dinara.

- Ove godine je u planu izrada tehničke dokumentacije, tako da sanacija neće početi tokom ove godine. Ipak, potrudićemo se da ove godine završimo projekat, ali koji je rok za završetak ne možemo da kažemo, jer o tome ne odlučujemo.

S obzirom na to da, kako kaže direktorka Muzeja grada, kuća nije nebezbedna za posetioce, već sledeće nedelje kada vremenski uslovi dozvole, ponovo će biti dostupna za posete:

- Imamo vodiča, a čekamo i da se epidemiološka situacija popravi, a i da škole počnu da organizuju ture. Zasad smo preduzeli ono što smo mi mogli kao ustanova.

Iako je rekonstrukcija rodne Stepine kuće rađena 2014. godine, u međuvremenu je prilično propala. Žižak je napao drvene grede, a u prostorije kuće, u koje je Stepa proveo prve dane svog života, od kojih je jedna sačuvana u originalu, uvukla se vlaga. Poslednjom sanacijom nije urađena hidroizolacija već je samo sređena spoljašnjost.

Sredinom oktobra potpisan je ugovor kojim je objekat uvršten u sva tekuća i investiciona održavanja stručne konzervatorske službe Muzeja grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)