SAMO PO ŽELJI U "VRT SEĆANJA": Tokom 2020. godine uobičajen broj kremacija u odnosu na klasične sahrane

G. NOVAKOVIĆ

16. 01. 2021. u 15:07

ODNOS između klasičnih sahrana i kremacija ostao je nepromenjen u doba korone. Skoro deceniju važi isto pravilo - na svaka četiri uobičajena pokopa, JKP "Pogrebne usluge" obavljale su jednu sahranu putem kremacija.

САМО ПО ЖЕЉИ У ВРТ СЕЋАЊА: Током 2020. године уобичајен број кремација у односу на класичне сахране

Foto V. Danilov

Tako je u prethodnoj godini obavljeno ukupno 3.319 spaljivanja tela pokojnika, što je udeo od skoro 22 odsto od ukupnog broja pokopa. Samo od početka ove godine, obavljene su 122 kremacije.

Urne sa kremiranim posmrtnim ostacima preminulih mogu se smestiti u grobove, grobnice, kasete rozarijuma i kolumbarijuma, ili rasuti u "Vrtu sećanja" na Novom groblju. Kasete rozarijuma i kolumbarijuma se mogu zakupiti na gotovo svim grobljima u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" Beograd.

Prenos urne sa groblja na groblje na zahtev stranke iznosi 1.490 dinara, što ulazi u cenu polaganja urne, kada se ona polaže na drugim večnim počivalištima, osim groblja Lešće.

ZAKUP ROZARIJUMA

CENA zakupljivanja kasete kolumbarijuma je od 70.000 dinara, a rozarijuma od 100.000 dinara pa naviše, u zavisnosti od kapaciteta, vrste kamena, kvaliteta i dužine ispisa na poklopnoj ploči. Polaganje urne sa kremiranim posmrtnim ostacima kreće se između 7.000 i nešto više od 9.000 dinara.

Kada se kaseta rozarijuma i kolumbarijuma zakupi, za nju se plaća godišnja naknada za uređenje i održavanje površine groblja, koja se kreće između 1.024 i 3.243 dinara u zavisnosti od kapaciteta kasete.

Prema važećim propisima koji regulišu ovu oblast, kremirani posmrtni ostaci preminulih se ne smeju ni privremeno ustupiti članovima porodice, odnosno srodnicima, osim kada pruže dokaze da imaju obezbeđeno grobno mesto na drugoj lokaciji.

- Čak i ako je poslednja volja pokojnika da mu se pepeo prospe na određenoj lokaciji, toj želji nije moguće izaći u susret. Jedino mesto gde je dozvoljeno posuti pepeo jeste "Vrt sećanja" na Novom groblju, uređena parkovska površina sa ružičnjakom - kažu u "Pogrebnim uslugama".

- Imena i prezimena preminulih i godine smrti upisuju se na posebnim memorijalnim stubovima. Ovde je trošak jednokratan, iznosi oko 10.000 dinara, u zavisnosti od dužine imena i prezimena.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna