PONOVO "ISPLIVAO" NEMAR: Priobalje Savskog keja zatrpano smećem, inspekcija traži vlasnike splavova

J. Gočanin

09. 01. 2021. u 11:19

PRIOBALjEM Save ponovo plovi otpad. Smeće koje se mesecima taloži oko splavova na Savskom keju ne prestaje da zadaje muke žiteljima ovog dela Novog Beograda, ali i građanima koji ovde rekreativno dolaze.

ПОНОВО ИСПЛИВАО НЕМАР: Приобаље Савског кеја затрпано смећем, инспекција тражи власнике сплавова

Foto Privatna arhiva

Zbog porasta vodostaja, flaše, limenke i plastične kese ponovo su na površini, odnosno stari problem je ponovo "isplivao". U Sekretarijatu za inspekcijske poslove rekli su za "Novosti" da su Sektoru za komunalni inspekcijski nadzor u proteklom periodu dostavljane prijave građana koje su se odnose na smeće oko plutajućih objekata na delu vodnog zemljišta reke Save, kao i to da su komunalni ispektori obavili vanredni inspekcijski nadzor.

Novčane kazne

ODLUKOM o postavljanju plutajućih objekata propisano je da će se novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniti za nepoštovanje odredaba vlasnik, dok će se kaznom od 10.000 dinara kazniti korisnik. Iznos od 50.000 platiće preduzetnik, dok će kazna od 10.000 biti uručena fizičkom licu.

Odlukom o postavljanju plutajućih objekata propisano je da je vlasnik, odnosno korisnik, obavezan da ga postavi i koristi u skladu sa odobrenjem, da ga redovno održava u ispravnom i urednom stanju, štiti ga od korozije, vlage i vode i da uklanja otpatke i nanos oko kafića na vodi. Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke obavlja inspekcija Grada.

- Usled vanredne sutuacije izazvane epidemijom virusa korona, komunalni inspektori izlaskom na teren nisu zatekli vlasnike kojima bi bile naložene mere za otklanjanje nepravilnosti, odnosno uklanjanje smeća i otpadaka oko plutajućih objekata, dok su pojedini vlasnici sami, odnosno bez naloga inspekcije izvršavali obaveze i čistili vodni prostor oko splavova - govore u Sekretarijatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)