KORONA PROTERALA OBJEKTIVE: Za snimanja na Beogradskoj tvrđavi ove godine zabeleženo 70 odsto manje zahteva

S. Vidačković

13. 12. 2020. u 07:52

PANDEMIJA virusa korona stavila je katanac na gotovo sve vrste proslava, snimanja i fotografisanja.

КОРОНА ПРОТЕРАЛА ОБЈЕКТИВЕ: За снимања на Београдској тврђави ове године забележено 70 одсто мање захтева

Turisti u Beogradu

Objektivi foto-aparata i kamera uglavnom su ostali zaključani, a snimanja venčanja, serija, filmova i fotogafisanja u komercijalne svrhe svedena su na minimum. O ovom svedoče i podaci sa Beogradske tvrđave, gde je tokom godine na izmaku stiglo svega 20 zahteva za komercijalna, muzička i kinematografska snimanja.

Kalemegdan, inače najatraktivnija turistička lokacija u srpskoj prestonici i jedno od omiljenih mesta za beleženje najlepših dana u životu - venčanja, krštenja dece, punoletstva, ali i snimanja raznih kadrova za potrebe istorijskih, dokumentarnih i putopisnih emisija, ove godine imalo je 70 odsto manje zahteva za beleženje pomenutih trenutaka u odnosu na period pre kovida.- Tokom ove godine, snimljeno je više od 200 priloga za nacionalne i regionalne televizije, kao i za inostrane medije - kažu za "Novosti", iz JP "Beogradska tvrđava". - Istina je da je ove godine bilo znatno manje organizovanih događaja i snimanja, kada se uporedi sa prethodnim godinama.Kako objašnjavaju u ovom preduzeću, cena jednog dana snimanja na kompleksu Kalemegdana zavisi od lokacije na kojoj se snima, kao i od toga da li je u pitanju materijal za televizijsko, kinematografsko ili komercijalno prikazivanje.

Svi koji dobiju "zeleno svetlo" za snimanje na Kalemegdanu, moraju se ponašati u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima i Odlukom o komunalnom redu. To znači da organizator preuzima potpuno odgovornost za učesnike i imovinu tokom realizacije sa kamerama. Prostor koji se koristi mora da se vrati u prvobitno stanje, kada se reflektori ugase.

ODBIJANjE DOZVOLA

KAKO su nam rekli iz JP "Beogradska tvrđava", zahtev može biti odbijen ako sadržaj ili tema snimanja na bilo koji način ugrožavaju kulturno dobro od izuzetnog značaja. Takođe, dozvolu neće dobiti oni koji podnesu nepotpunu dokumentaciju, te će celom administrativnom procesu morati da pristupe iz početka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a