OD PEŠČARE, DO SAVA CENTRA: Kako je Novi Beograd dobio veliko kongresno zdanje (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

13. 12. 2020. u 17:30

BARUŠTINE na desnoj obali Save pre jednog veka ničim nisu nagoveštavale da bi ovaj prostor jednom mogao da postane iole human, a kamo li da će se ovde odigravati najznačajniji skupovi 20. veka u Beogradu.

ОД ПЕШЧАРЕ, ДО САВА ЦЕНТРА: Како је Нови Београд добио велико конгресно здање (ФОТО)

Foto arhiva

Proteklih vekova su ovde bile nepregledne oblasti obrasle trskom, i tako je bilo na celom prostoru od leve obale reke do podno Bežanijske kose.

Izgradnjom Novog Beograda, pa i podizanjem Sava centra sve se izmenilo. Ondašnja Jugoslavija se u jednom trenutku nalazila na značajnoj političkoj mapi sveta. To je podrazumevalo posete brojnih gostiju iz inostranstva i realnu potrebu za velikim kongresnim centrom.

Po ideji arhitekte Stojana Maksimovića ovaj kongresni, poslovni i kulturni centar napravljen je tokom trogodišnje izgradnje, od 1976. do 1979. godine.

Stare fotografije vraćaju nas u vreme dok je veliki, stakleni objekat ponicao, kada su tek podizani novobeogradski blokovi "21", "22" i "23", koji se nalaze preko puta.

Dobro poznata ulica Milentija Popovića prvo je imala samo dve trake, da bi uskoro dobila bulevarski format sa po tri trake u oba pravca. Tramvaji će sačekati sredinu osamdestih godina prošlog veka, a do ove tačke dopirala je lija "16G", koju je smenila sadašnja "devetesetpetica".

BLOK 19

PO ustaljenoj novobeogradskoj nomenklaturi naziva blokova danas postoji Blok 19A, iz jednog jednostavnog razloga - Blok 19 je prostor na kome se nalazi Sava centar.

Ceo Novi Beograd bio je dotada nezapamćeno gradilište, prema sačuvanim podacima i jedno od najvećih u svetu tog vremena. Svukud su dominirali teretni kamioni, gradski ambijent su krasili kranovi i stovarišta, a modeli automobila bili su prilično "evropski" za ono vreme.

Osim najpopularnijih modela iz kragujevačke "Crvene zastave", na ulicama glavnog grada sretali su se francuski "citroeni" i "renoi", nezaobilazne "mečke" za dobrostojeći sloj, kao i vrhunac do kojeg su stizali "radni ljudi i građani" - "moskviči", "škode" i "varburzi".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!