OBNOVLJEN ZEMUNSKI SARKOFAG: Znate li poreklo ovog misterioznog arheološkog bisera koji krasi Beograd?

V. C.

30. 11. 2020. u 17:37

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture Beograda, finansirao je i obavio restauraciju sarkofaga u Zemunskom parku, u okviru kompletnog uređenja ovog prostora, vrednu pola miliona dinara.

ОБНОВЉЕН ЗЕМУНСКИ САРКОФАГ: Знате ли порекло овог мистериозног археолошког бисера који краси Београд?

Foto: Novosti

- Posle rekonstukcije parka i radova koji su u toku na restauraciji i rekonstrukciji Zemunske gimnazije, Zavod je preuzeo hitne intervecije na sarkofagu, koji je bio u derutnom stanju više decenija. Tako je zaustavljen proces njegove dalje degradacije - saopštavaju iz Zavoda.

Radovi su obuhvatali čišćenje i sastavljanje razdvojenih napuklih delova kamenog sanduka i poklopca, konsolidaciju oštećenih i nedostajućih površina, nivelisanje i izradu unutrašnje metalne konstrukcije poklopca. Na sanduku je jedna stranica bila u potpunosti odvaljena, a poklopac se nalazio na travi polomljen na dva dela. Stranice su i spolja i unutra bile ispisane grafitima, a ceo sanduk, kako objašnjavaju u Zavodu, bio je prekriven mikroflorom i prljavštinom, koja je permanentno uništavala kamen.

Sarkofag je eksponat Muzeja grada Beograda, a najstariji podaci datiraju iz 1885, kada je izvesni J. Brunšmid, pri obilasku Zemuna, zabeležio da se u parku nalaze ostaci "velikog neukrašenog sarkofaga dimenzija 2,18 sa 1,4 sa 0,73 metara", koji je "otkriven podno Hunjadijevog grada", a da se u dvorištu gradske većnice - Magistrata  nalaze delovi poklopca za koje je predpostavio da pripadaju istom pokopu. 

Ne zna se kada je deo sarkofaga iz Magistrata prenet u park (verovatno 1900. godine). U Zemunu je 1815. godine pronađen još jedan sarkofag sa natpisom, kome se već krajem 19. veka izgubio svaki trag.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri