ŽIVOTINJE NAMIRENE ZA ZIMU: Stanovnici Zoo-vrta smešteni su u zimovnike, beli vukovi, pingvini, jeleni i irvasi uživaju na otvorenom

A. Z. KLISURIĆ

28. 11. 2020. u 08:38

PRIPREME za zimu privode se kraju u Beogradskom zoološkom vrtu. Reptili i gmizavci već su smešteni u zimovnike gde će provesti predstojeće hladne dane, a pripremljene su i zalihe hrane. Posetilaca ima, ali mnogo manje nego tokom leta i proleća.

ЖИВОТИЊЕ НАМИРЕНЕ ЗА ЗИМУ: Становници Зоо-врта смештени су у зимовнике, бели вукови, пингвини, јелени и ирваси уживају на отвореном

Foto Beo zoo vrt

Na posećenost svakako je u velikoj meri uticala i situacija sa virusom korona, zbog koje je bilo manje turista u gradu, koji rado obilaze zoo-vrt.

Među stanovnicima "Vrta dobre nade" ima i onih koji su poreklom iz toplijih krajeva, ali su se rodili u našoj prestonici, pa su se i navikli na promenu godišnjih doba.

- Aligatori i zmije već su smešteni u zimovnike. Zmijama se tokom cele godine održava ista temperatura, a prostor u kome su one sada je zatvoren zbog epidemiološke situacije. Majmunima takođe ne odgovara hladno vreme, pa smo i njih sklonili na toplije. Pustinjske lisice, takođe, moramo da sklonimo odmah čim temperatura počne da pada. Ostale životinje još biraju da li će biti unutra ili napolju - rekao nam je Andrej Manojlović, predstavnik zoo-vrta.

Ima i onih koje su u "Vrt dobre nade" pristigle iz Evrope, pa su takođe navikle na promene temperature. Prostor gde borave žirafe i zebre se zagreva, ali one još izlaze napolje.

Foto Beo zoo vrt

Među životinjama ima i onih koje su iz hladnijih krajeva, pa su jedva dočekale da dan provedu napolju.

Pa tako beli vukovi, pingvini, jeleni i irvasi veći deo vremena provode na otvorenom.

Kako nam je Manojlović objasnio, životinje se tokom zimskog perioda ne izmeštaju na neke druge lokacije, već se svi uslovi adaptiraju, kako ne bi osetile zimu.

Iako ima stanovnika koji će uskoro upasti u zimski san, to se u zatvorenim uslovima razlikuje od hibernacije u prirodi.

Foto Beo zoo vrt

- Hibernacija je proces tokom kojeg životnje troše manje kalorija, jer hrane nema u izobilju tokom zime - ispričao nam je Manojlović. - Ovde je to malo drugačije, njima je tokom zime obezbeđena hrana. Povuku se u toplije prostorije i taj proces više izgleda kao mirovanje.

RADNO VREME I CENA KARTE

RADNO vreme Beogradskog zoološkog vrta tokom godine se menja u skladu sa sezonom, te je leti otvoren skoro celog dana, a u ovom periodu od 9 do 17 časova. Odrasli će za ulaznicu morati da izdvoje 550 dinara. Roditelji će za mališane do 15 godina platiti ulaz 350 dinara. Mlađi od tri godine mogu besplatno da uživaju u carstvu životinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)