OBEĆANO UHLEBLJENJE SAKUPLJAČIMA: Zatvaraju se kapije stare deponije u Vinči, “sekundarcima” će biti ponuđena radna mesta u “Gradskoj čistoći”

M. STANOJKOVIĆ

27. 11. 2020. u 07:51

BLIŽI se kraj godine, kada će stara deponija zatvoriti svoje kapije, što utiče i na položaj sakupljača sekundarnih sirovina.

ОБЕЋАНО УХЛЕБЉЕЊЕ САКУПЉАЧИМА: Затварају се капије старе депоније у Винчи, “секундарцима” ће бити понуђена радна места у “Градској чистоћи”

Zemljište deponije dato na upravljanje javno-privatnom partneru

Mnogobrojni od njih zabrinuti su za svoju dosadašnju kakvu-takvu egzistenciju, ali u gradskoj upravi uveravaju da će, uprkos tome što jedan broj radnika nije potreban za rad na lokaciji, njima biti ponuđena nova radna mesta unutar "Gradske čistoće" i druge mogućnosti.

Oko 17 porodica koje su stanovale u neformalnom naselju na deponiji Vinča, gde su i zarađivale hleb, raseljene su akcionim planom 2018. godine u socijalne stanove. Iako su rešili stambeno pitanje, mnogima će zabranjen pristup deponiji dovesti u pitanje poslove, odnosno mogućnost za zaradu.

Kako navode u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, planom preseljenja domaćinstava sa deponije, kao i ponovnog uspostavljanja izvora prihoda sakupljača sekundarnih sirovina, Grad će im pomoći da nastave da zarađuju.

- Ponudićemo im sezonske poslove, posao u gradskim komunalnim preduzećima, kao i kroz poslove kroz programe javnih radova - navode u Sekretarijatu. - Osim toga, plan je da im se daju i neki poslovi tokom faze izgradnje deponije, ali i kasnije tokom faze operativnosti nove deponije. Takođe, biće im ponuđeno sakupljanje i sortiranje na drugim lokacijama, kao što su reciklažni centri.

U JKP "Gradska čistoća" potvrđuju da će sakupljači sekundarnih sirovina biti angažovani kod njih.

- U fazi smo dobijanja dodatnih dozvola neophodnih za nesmetano obavljanje poslova iz kruga svojih delatnosti - navode u "Čistoći". - Izdata je dozvola za skladištenje neopasnog i inertnog građevinskog otpada u okviru postojećeg kompleksa groblja Orlovača.

Podneti su zahtevi za pribavljanje privremene građevinske dozvole radi izgradnje pristupne saobraćajnice, platoa i separacije agregata sa pratećim objektima u Krnjači, lokacija REVA, koja će biti izdata Gradu Beogradu, a za potrebe JKP "Gradska čistoća". Na svim ovim lokacijama, u skladu sa potrebama posla i angažovanjem radne snage za potrebe separacije otpada biće angažovani i sekundarni sakupljači, a prednost će imati oni koji su prethodno radili na deponiji u Vinči.

Osim toga, iz Grada obećavaju da će, kroz sprovođenje mera za pomoć Romima i drugim marginalizovanim grupama, biti upućen poziv i drugim gradskim preduzećima da se uključe u ovaj projekat. Zemljište deponije dato je 2018. godine na upravljanje javno-privatnom partneru, a tada je sakupljačima ostavljena mogućnost da rade do zatvaranja stare deponije.

ZATVARANjE

RADOVI na izgradnji nove sanitarne deponije su u toku, a kada bude krajem godine profunkcionisala, počeće radovi na zatvaranju stare. Za ovaj posao biće potrebno oko 30 meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna