PO SEDAM DANA NE ODLAZE KUĆI: Radnici socijalnih ustanova prešli na karantinske uslove rada

M. STANOJKOVIĆ

21. 11. 2020. u 11:34

KAKO bi rizik da kovid 19 prodre u Prihvatilište za decu i Prihvatilište za odrasle smanjili na minimum, zaposleni su ponovo prešli u režim sedmodnevnog karantinskog rada.

ПО СЕДАМ ДАНА НЕ ОДЛАЗЕ КУЋИ: Радници социјалних установа прешли на карантинске услове рада

Foto I. marinković

S druge strane, boravak za beskućnike u Kumodraškoj otvorio je izolacioni blok, u kome borave pre ulaska u regularni deo. Obavezan karantin uz negativan PCR test moraju da prođu svi novi privremeni stanari prihvatilišta.

Postupajući po preporukama Štaba za vanredne situacije, negovatelji, socijalni radnici, medicinsko osoblje, psiholozi jednu sedmicu posvećuju isključivo poslu. Pri povratku, prolaze testiranje i negativni test je ulaznica za povratak.

- U Prihvatilištu za decu Beograda nalazi se 26 dece i 13 zaposlenih, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 61 korisnik i 20 zaposlenih - kaže Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu.

Наташа Станисављевић

Foto Tanjug

Zaposleni u ovim ustanovama su se dobrovoljno odlučili na sedmodnevnu izolaciju tokom koje ne odlaze kući, već su sve vreme sa korisnicima i na taj način sprečavaju širenje virusa u ustanovama socijalne zaštite.

- Pošto prostora u prihvatilištu nema, oni se po završetku smene prevoze vozilima u prostorije ustanove "Predah plus" u Šekspirovoj koja nam je ustupila prostorije. Odatle se u tih sedam dana dovoze na posao. Od početka pandemije, nismo imali nijednog zaraženog - kaže, za "Novosti", Nevenka Nikić Simatković, direktorka Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Kumodraškoj.

ZA PRIHVAT DECE 97 ZAHTEVA

U PROTEKLIH deset dana bilo je pet prijema u Prihvatilištu za odrasle. U Prihvatilištu za decu Beograda realizovano je 97 zahteva za prijem.

U proteklih deset dana sa ulice je u Kumodrašku sklonjeno petoro ljudi. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, beskućnici ne mogu pravo sa ulice da pokucaju na vrata Prihvatilišta. Neophodno je da ih uputi Centar za socijalni rad, a pre ulaska u izolacioni blok, radi im se PCR test, koji mora biti negativan. Potom prolaze karantin od dve nedelje u posebnom delu, nakon čega mogu da pređu u deo koji koriste ostali.

- Kod nas trenutno boravi 61 korisnik, i oni koji su u regularnom delu ne mogu da napuštaju prihvatilište kako ne bi uneli virus - navodi direktorka Prihvatilišta za odrasle.

- Jedino je moguće da odatle odu u dom za stare, ukoliko im se otvori ta mogućnost. U izolacionom bloku trenutno su popunjeni svi kapaciteti, jer imamo pet soba sa po jednim korisnikom. Kada istekne to vreme i ne razviju simptome bolesti, mogu da se pridruže ostalim korisnicima i oslobode mesta za druge. Kako sada stvari stoje, imaćemo još kapaciteta za prihvat. Oko 130 korisnika ranije je moglo da boravi, ali pošto je sad neophodno poštovati mere, broj se smanjuje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)