UVEŠĆEMO NOVE PARKING ZONE: Radoslav Marjanović o planovima Opštine Stari grad, lepe vesti za najstarije sugrađane

M. STANOJKOVIĆ

19. 11. 2020. u 12:22

OPŠTINA Stari grad je potpuno urbanizovana i nema probleme poput nekih drugih opština, koje imaju i ruralne delove sa nerešenom kanalizacijom, pa fokus može da se stavi na brigu o čoveku i njegove potrebe kroz razne besplatne usluge.

УВЕШЋЕМО НОВЕ ПАРКИНГ ЗОНЕ: Радослав Марјановић о плановима Општине Стари град, лепе вести за најстарије суграђане

Foto: Z. Jovanović

Uz to, Grad realizuje mnogo projekata na ovoj opštini, tako da opštinska vlast ima mogućnost da se bavi oblastima koje direktno poboljšavaju kvalitet života Starograđana. Ovo je jedina opština bez e-uprave, čije pokretanje je u planu, kao i uslužni centar kako bi građani lakše mogli da dolaze do papira i informacija koje su im bitne.

Ovako, za "Novosti", predstavlja svoje planove novi čelnik opštine Stari grad Radoslav Marjanović. Posle 28 godina vladavine demokrata, SNS je preuzeo vlast u Starom gradu, pa je Marjanovićeva uloga pod velikom lupom.

Naš sagovornik kaže da je za kratko vreme već uspeo da "snimi" stanje i sretne se sa stanovnicima ove opštine. Najglasniji su bili kada su mu obrazlagali problem buke, a kako obećava, baviće se i problemom parkiranja, sanacijom zgrada, potrebama seniora i najmlađih.

* Šta prvo treba uraditi? Ima li onog što smatrate da je dobro urađeno, a šta treba menjati?

Foto: Z. Jovanović

- Ono što smo uspeli da uradimo za ova dva meseca je da finansijski konsolidujemo samo funkcionisanje budžeta opštine. Uspeli smo da racionalnijim trošenjem novca, jedan deo troškova smanjimo da bismo mogli do kraja godine plate da isplaćujemo ustaljenom dinamikom, da punjenje budžeta bude normalno. Plate su kasnile i pozajmljivao se novac, što znači da budžet nije dobro planiran.

* Opština Stari grad uvek je imala najmanji budžet, što je dovođeno u vezu sa opozicionim rukovodstvom. Smatrate li da je trenutni budžet opštine dovoljan?

- Mislim da je sa postojećim budžetom moglo mnogo više da se uradi za građane nego što je urađeno. Tokom trajanja pandemije milionski iznosi plaćeni su za nabavku računara i kancelarijskog nameštaja. Mnogo novca potrošeno je za čišćenje zgrade, a ispostavilo se da na spisku za čišćenje uopšte nisu čistači. Kada govorimo o novom budžetu, borićemo se da imamo veći budžet sledeće godine.

NOVE ZONE ZA PARKIRANjE

UVEŠĆEMO nove zone za parkiranje, senzore za parkirng na potezu od Francuske do Tadeuša Košćuška, probaćemo da koliko-toliko smanjimo problem sa parkiranjem - kaže Marjanović. - Dobili smo inicijativu da zona ne bude ukinuta subotom posle 14 sati, jer stanari koji žive u centru ne mogu da nađu mesto. Mnogo ljudi se sjati u Stari grad. Sa druge strane, nekome možda u to doba dolaze prijatelji, rođaci. Moraju se sagledati sve prednosti i mane predloga.

* Koji su projekti prioritetni?

Kada je reč o starijim sugrađanima, kojih ima mnogo na Starom gradu, formirali smo program "senior centar", koji će imati zadatak da objedini uslugu koja je potrebna penzionerima, bez obzira na to da li je reč o nadležnostima sa republičkog ili opštinskog nivoa. Uložićemo više u besplatni sport za školarce, kroz starogradsku karticu, koja je već postojala, ali želimo da proširimo njene usluge. Sredićemo park u Pančićevoj, realizovaćemo finansiranje sređivanja fasada, ulaza. Prvi put ćemo imati programski budžet. A građani će kroz projekte moći da predlažu šta žele da imaju u kvartu, mesnoj zajednici.

Foto: Z. Jovanović

* Šta je ono što su vam sugrađani sugerisali da je najurgentije uraditi?

- Građani se žale na komunalne probleme, a najčešće na buku. U skupštinskoj proceduri je donošenje zakona, a nakon toga će Grad doneti odluku i nama kao opštini će omogućiti da mnogo lakše rešavamo pitanje buke. Činjenica je da živimo u centru grada gde ne može da se očekuje potpuni mir i tišina. Ipak, mora se omogućiti ljudima da normalno funkcionišu i da niko ne može da im remeti mir živom bukom u dva ujutro. Ima dosta krovova koji prokišnjavaju, sredićemo veliki broj zgrada. Imamo problema sa oko 2.000 nerešenih predmeta u komunalnoj službi, imamo neke čak iz 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri