"TITEL" BIO PRETOVAREN? Teretni brod koji je prevozio glinu potonuo na pristaništu Luke "Beograd"

B. Borisavljević

12. 11. 2020. u 06:34

U LUCI "Beograd", na pristaništu broj dva, u sredu ujutro oko šest časova, potonuo je samohodni teretnjak "Titel". Na sreću, dva člana posade su na vreme napustila polovilo, tako da nije bilo žrtava. "Titel" je trebalo da isplovi u ranim jutarnjim satima i krene ka Bugarskoj. Zvanični uzroci nezgode još nisu poznati ali je, najverovatnije, brod bio pretovaren.

ТИТЕЛ БИО ПРЕТОВАРЕН? Теретни брод који је превозио глину потонуо на пристаништу Луке Београд

Po broju potonuća i plovidbenih nezgoda smo prvi u Evropi / Foto D. Milovanović

Prema rečima kapetana Milivoja Šujdovića, iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije, utovar je završen u utorak uveče i brod je bio spreman da krene. Međutim, posada je primetila da voda prodire unutra. Odmah su reagovali, uključili pumpe i pokušali da izbave plovilo. Međutim, to nije bilo moguće i brod je potonuo za samo nekoliko minuta

- Posada je na vreme napustila brod tako da je izbegnuta tragedija - kaže Šujdović. - Plovio je zajedno sa teretnjakom "Tarin 6", kome se ništa nije desilo. Na "Titelu", koji je napravljen u Mađarskoj i registrovan za nosivost od 890 tona, bio je tovar od 1.010 tona gline. Po broju potonuća i plovidbenih nezgoda smo prvi u Evropi i među vodećim zemljama na svetu.

Kako ističe naš sagovornik, u poslednje dve godine je, na teritoriji Srbije, potonulo čak osam brodova, a unazad dva meseca smo imali čak tri brodske havarije, odnosno, sudara sa ogromnim materijalnim štetama.

- Da je situacija zabrinjavajuća svedoči i činjenica da ni jedan potonuli objekat nije izvađen, niti adekvatno obeležen - ističe kapetan Šujdović. - Državni organi zaduženi za bezbednost plovidbe jednostavno ne mogu da reše probleme na adekvatan način. Recimo, brod "Salajka" koji je potonuo prošle godine kod Ade Huje nije izvađen, kao ni plovni bager "Piva" koji je potonuo ove godine.

Šujdović navodi primer plovila "Beograd 10", koje je potonulo dva dana posle pregleda i dobijenog "zelenog svetla" za plovidbu od Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu i pita se kako je to moguće.

DVE NEZGODE TOKOM OKTOBRA

TERETNA barža "Gavana", udarila je 12. oktobra u brod "Vidra", kod Apatina. Pet dana ranije, teretni brod sa dve velike barke naleteo je na pristanište za čamce na Tisi i uništio konstrukciju male marine.
Najteža nesreća dogodila se 3. novembra, pre četiri godine. Samohodni teretnjak preduzeća "Ivan Milutinović" "Beograd 10" je potonuo na smederevskom sidrištu u ranim jutarnjim satima, a dva člana posade su izgubila život - zapovednik broda Milan Brzaković, koji se zvanično vodi kao nestao i mašinista Nikola Kosovac, čije telo je pronađeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni