ŠETNJA FONTANOM NA CVETNOM TRGU: Radnici i mašine na centralnom platou, počela izgradnja vodoskoka

S. VIDAČKOVIĆ

04. 11. 2020. u 11:14

NA platou Cvetnog trga počeli su radovi na izgradnji nove fontane, koja bi trebalo da bude gotova do kraja februara. Radnici su uz pomoć građevinskih mašina raskopali skver, kako bi se obezbedili neophodni komunalni uslovi za početak realizacije planiranog vodoskoka.

ШЕТЊА ФОНТАНОМ НА ЦВЕТНОМ ТРГУ: Радници и машине на централном платоу, почела изградња водоскока

Budući izgled platoa

Ukoliko vremenski uslovi ne budu ometali realizaciju ovog projekta, čiji je investitor Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, a donator kompanija "Vodavoda", sugrađani će pored moderne fontane uživati već na proleće, jer svi prestonički vodoskoci počinju da rade prvog aprilskog dana.

Kako su za, "Novosti", rekli iz nadležnog sekretarijata, pripremni radovi obuhvataju izmeštanje postojećih instalacija vodovoda i kanalizacije i izgradnju novih u skladu sa potrebama planiranog objekta.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, fontana će imati površinu od oko 40 kvadrata, u dve celine. Posetiocima će biti posebno atraktivno što će moći da hodaju ili sede po kockama novog vodoskoka, između mlazeva.

- Jednu celinu činiće plato sa vertikalnim mlazevima između kojih može i da se prolazi - objašnjava Vesić. - Druga se sastoji od kamenih kubusa i pet malih bazena različitih dimenzija sa plitkom vodom. Fontana je projektovana kao prelivna, a mlaznice će biti u tri reda sa po šest, pet i četiri mlaznice koje će se postaviti naizmenično.

Visina vodoskoka moći će da se podešava, jer režim rada predviđa tu mogućnost, da mlazevi budu od 30 do 120 centimetara.

Inače, ugovor o donaciji ove fontane, potpisan je u februaru prošle godine. Prema ovom dokumentu, vrednost fontane i radova ne Cvetnom trg iznosi 20.297.000 dinara bez PDV.

PROJEKAT

NA INICIJATIVU predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pre dve godine počela je realizacija projekta izgradnje 54 fontane na teritoriji prestonice. Jedna od njih je i ova na Cvetnom trgu, a planirano je da kružni tok na Bogosloviji, ispod skulpture "Tripod" krasi jedna mirna fontana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a