PLATO PRAVE TRI MAJSTORA? Radi se u Cara Dušana, a na uglu Palmotićeve i Hilandarske - sve stoji (FOTO)

S. B. MILOŠEVIĆ

21. 08. 2020. u 12:57 >> 12:57

UGAO Palmotićeve ulice i Hilandarske, odnosno izgradnja platoa između njih, i dalje je u toku.

ПЛАТО ПРАВЕ ТРИ МАЈСТОРА? Ради се у Цара Душана, а на углу Палмотићеве и Хиландарске - све стоји (ФОТО)

Foto: D. Milovanović

Rečeno je da bi radovi trebalo da budu gotovi do kraja avgusta, ali sudeći po izgledu gradilišta, to se neće dogoditi. Ulica cara Dušana ovih dana raskopana je od Dositejeve do Tadeuša Košćuška, dok su raskrsnice sa Dobračinom i Kralja Petra otvorene za saobraćaj. Automobilom se ne može ni iz Bulevara vojvode Bojovića levo, u Pijarona de Mondenzira, pošto je i ova raskrsnica u potpunosti razrovana.

Izgradnja platoa, na kome bi trebalo da se postavi spomenik slovenačkom lingvisti Jerneju Kopitaru, ne pomera se sa mrtve tačke. Nije ni čudo, pošto su ovde juče bila angažovana samo tri majstora! A oni su bili zauzeti traženjem, kako su rekli "dva neupisana šahta". U poslednje tri nedelje, betonirana je samo podloga Hilandarske koja sada ide udesno. Skver na uglu Hilandarske i Palmotićeve odavno je pretvoren u kaskade, ali sa popločavanjem se nije počelo. Mesto za spomenik je određeno, a deo oko njega i betoniran.

Na uglu Dalmatinske i Džordža Vašingtona gradi se treći trg. Ni tu radovi nisu odmakli dalje od početka.

Na raskrsnici Tadeuša Košćuška i Cara Dušana najviše je majstora, mašina, kamiona i bagera. Čelnici grada kazali su da će ona biti puštena za saobraćaj 1. septembra, pa se putari očigledno trude da taj rok ispune.

Foto: D. Milovanović

Na delu do Ulice kralja Petra cevi su zamenjene, a mašine rade na ravnanju tucanika gde bi trebalo da majstori polože šine. Na jednom delu tramvajska pruga već je položena, a prostor između betoniran. Trotoari ovde nisu dirani, pa se pešaci kreću bez muke. Ipak, od Kralja Petra do Kapetan Mišine, Dorćolci gaze po blatu, mulju i pesku. Ništa bolja situacija sa stazama za pešake do Dobračine ulice.

Foto: D. Milovanović

Kako su nadležni najavili, plan je da se 15. septembra pusti deo Ulice cara Dušana, od Francuske do Tadeuša Košćuška. Onda bi između 20. septembra i 1. oktobra bila organizovana probna vožnja tramvajem.

 
SAMO U KALjAČAMA

NA pojedinim delovima gradilišta duž Cara Dušana, ima mesta gde su daske, kojima su prekrivene duboke rupe kako bi pešaci mogli da prolaze, napukle. Žiteljima ovog dela grada je potrebna veština, ali i fizička spremnost da pređu s jedne na drugu stranu ulice.

Foto: D. Milovanović

- Kad padne kiša, ovuda se bez gumenih čizama neće moći prolaziti. Nadam se samo da će završiti sve do oktobra - kaže vlasnica jedne radnje u ulici.

Foto: D. Milovanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna