POD LUPOM DEPO METROA: U gradskoj upravi dostupan uvid u nacrt plana detaljne regulacije za Makiško polje na opštini Čukarica

G. NOVAKOVIĆ

29. 10. 2020. u 08:45

SEKRETARIJAT za urbanizam i građevinske poslove omogućio je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije dela Makiškog polja na teritoriji opštine Čukarica. Svakog radnog dana do 27. novembra, sugrađani će od 9 do 18 časova imati priliku da se informišu o predloženom rešenju. Svoje primedbe, zainteresovani će moći da dostave u pisanom obliku nadležnom Sekretarijatu, preko pisarnice u Ulici kraljice Marije 1.

ПОД ЛУПОМ ДЕПО МЕТРОА: У градској управи доступан увид у нацрт плана детаљне регулације за Макишко поље на општини Чукарица

Deo Makiškog polja

Izradi Plana prethodio je otvoreni urbanističko-arhitektonski konkurs dela Makiškog polja iz 2015. godine. Pomenuto područje na površini od 682 hektara, namenjeno je za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, trase metroa sa stanicama kao i za depo budućeg metroa.

- Područje Makiškog polja u severoistočnom delu predstavlja sponu između stambenih naselja i budućeg sportsko-rekreativnog centra na severnoj strani Makiškog polja iznad Savske magistrale i obale reke Save, a u jugozapadnom delu spaja dva važna saobraćajna čvora, obilaznog auto-puta i ranžirne stanice Beograd - piše u Nacrtu. - Ovaj prostor ima izuzetne potencijale, uticaj i značaj za razvoj grada. Dobra saobraćajna pristupačnost značajna za visoku koncentraciju korisnika, neizgrađenost, otvorena mogućnost infrastrukturnog opremanja, komplementarni sadržaji u kontaktnoj zoni i mogućnost funkcionalnog povezivanja sa drugim segmentima čine atraktivnost ovog prostora za buduće investicije.

U obuhvatu Plana nalazi se deo planirane trase metro linije 1 (Železnik - Mirijevo, sekcija 1: Železnik - Požeška), sa dve stanice na površini terena ("Železnik" i "Makiš") i dve podzemne stanice ("Žarkovo" i "Bele vode"). Planirano je da trasa na početnom delu bude izgrađena po površini, a od stanice "Makiš", trasa metroa je planirana u "plitkom iskopu". Glavni depo metroa je planiran od Ulice Bore Stankovića do stanice "Makiš".

Kada je reč o zaštiti prostora, u dokumentaciji stoji da je kompleks Beogradskog vodovoda izuzetan primer istorijskog nasleđa, koji funkcioniše duže od veka.

- Makiško polje je postalo jedan od najznačajnijih prostora u gradu sa aspekta snabdevanja vodom do danas. Planirana izgradnja u neposrednoj blizini Vodovoda, treba da elementima zelenila i pejzažnog uređenja istakne karakter ovog kompleksa kao primera industrijske arhitekture - navodi se u Nacrtu.

SEDNICA 15. DECEMBRA

JAVNA sednica Komisije za planove Skupštine grada, održaće se u zgradi Gradske uprave 15. decembra u 13 časova. Sva prisutna fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi sa Nacrtom plana u pisanom obliku, mogu tada obrazložiti primedbe pred nadležnima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri