GODIŠNJE 4.800 DINARA VIŠE: Poskupljenje usluga "Gradske čistoće" samo jedno u nizu dodatnih opterećenja za kućni budžet Beograđana

M. STANOJKOVIĆ - G. NOVAKOVIĆ

19. 10. 2020. u 10:08

NAKON što su drugi put za godinu dana poskupele usluge JKP "Gradska čistoća", a pritisak da cena struje opet "skoči", nameti na mesečni kućni budžet Beograđana samo rastu.

ГОДИШЊЕ 4.800 ДИНАРА ВИШЕ: Поскупљење услуга Градске чистоће само једно у низу додатних оптерећења за кућни буџет Београђана

Više novca treba izdvojiti i za odnošenje smeća / Foto V. Danilov

Iako se gradska preduzeća pravdaju da su korekcije minimalne, kada se saberu uvećane uplatnice, račun se za prosečno domaćinstvo od oko 60 kvadrata stana mesečno uvećao za oko 400 dinara. To je na godišnjem nivou čak 4.800 dinara, ili još jedan, trinaesti račun.

Cenovnik za odnošenje smeća korigovan je u septembru prošle godine sa 5,13 na 5,64 dinara po kvadratnom metru. Za domaćinstvo od oko 60 kvadrata poskupljenje je bilo oko 30 dinara. Godinu dana kasnije, namet za ovu uslugu popeo se na 6,60 dinara po kvadratu, odnosno za oko 60 dinara više. Tako da je posle dva poskupljenja račun za "Čistoću" veći za oko 90 dinara za navedenu kvadraturu stana.

Osim ovog nameta, uz skuplji račun za struju od 3,9 odsto, koji je korigovan krajem prošle godine, za prosečnu potrošnju od 350 do 400 kilovata, nameti su veći za oko 100 do 150 dinara. Na to se dodaje i taksa za javni medijski servis koja je od 1. januara 2020. sa 220 porasla na 255 dinara, odnosno 35 dinara više. Ipak, izgleda da račun za električnu energiju građana nije nepodložan promenama, jer su pritisci MMF da struja dodatno poskupi. Ostaje da se vidi da li će i kada do korekcije ovih nameta doći.

Pre godinu dana, u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" su uveli dodatnu fiksnu stavku, taksu za pogonsku spremnost vodovodnog sistema u iznosu od 130 dinara. Građanima nije najjasnije zbog čega oni treba da plate održavanje sistema.

I ovde se krug novih nameta ne završava. Budući da je Grad potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu za sanaciju postojeće i izgradnju novih postrojenja deponije u Vinči, i iz ovog delokruga Beograđane očekuju nove takse. Krajem godine, kada nova deponija počne sa radom, na uplatnicama "Infostana" naći će taksa za tretman i odlaganje otpada od 0,90 dinara po kvadratu, kojima će se isplaćivati aktivnosti "Beočiste" energije. Iako nadležni iz Grada uveravaju građane da ovaj namet neće dodatno uvećati račune, jer će za to uvećanje biti umanjeno grejanje, građani su prethodno već dobili uvećanje od 0,96 dinara po kvadratu za odnošenje smeća. Kada se sve to uzme u obzir, građani su i uz to eventualno pojeftinjenje, opet na gubitku.

Tako da jedina kategorija gde građane ne očekuje poskupljenje jesu usluge "Beogradskih elektrana". Ipak, nisu se izjasnili ni da li će pojeftinjenja cene grejanja biti.

- Poslednja značajnija promena cene za isporučenu toplotnu energiju bila je 2012. godine, kada je cena povećana za 18,5 odsto - kažu u JKP "Beogradske elektrane". -Tri godine kasnije, u oktobru 2015. godine urađeno je poslednje usklađivanje, odnosno formiranje cene grejanja u skladu sa novom uredbom, a prema stvarnim troškovima za proizvodnju i isporuku toplotne energije u iznosu od 0,04 odsto. Od 1. oktobra 2015. godine, cena toplotne energije se nije menjala. Zasad nema najava korekcije cene grejanja.

Novosti

POVEĆAN OBIM POSLA

U JKP "Gradska čistoća" navode da su korekcije neophodne kako bi se cena pružanja usluga uskladila sa indeksom rasta cena na malo i inflacije.

- Reč je o minimalnom povećanju cene, uprkos činjenici povećanja troškova u smislu rezervnih delova i usluga održavanja sredstava za rad i mehanizacije, povećanja intenziteta i obima rada na sakupljanju i odvoženju otpada s obzirom na to da je Beograd grad koji neprestano raste i širi se. Pored pružanja kvalitetne usluge odvoženja smeća, veoma vodimo računa o standardu i budžetu naših sugrađana. Značajnija korekcija cena izvršena je čak pre pet godina, a ove smo napravili minimalnu promenu - kaže Marko Popadić, direktor "Čistoće".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove