OD KOMŠIJSKE MUKE DO GRAĐANSKE BUKE: Udruženja građana postala moćno sredstvo u borbi za interese takozvanih običnih ljudi i njihovih problema

M. STANOJKOVIĆ

18. 10. 2020. u 11:40

NEKADAŠNjE mesne zajednice odavno su zapuštene, zakatančene ili im je obesmišljen značaj, a njihova snaga prešla je ruke građanskog aktivizma.

ОД КОМШИЈСКЕ МУКЕ ДО ГРАЂАНСКЕ БУКЕ: Удружења грађана постала моћно средство у борби за интересе такозваних обичних људи и њихових проблема

Foto V. Danilov/arhiva

Da komšijska solidarnost i udruživanje oko iste muke mogu da budu moćno sredstvo u borbi protiv gradskih odluka ili postupaka privatnih investitora pokazala su mnogobrojna udruženja građana, koja se rađaju u Beogradu. Nakon što komšijska skupina digne glas, propisi često padnu u vodu.

Poslednjih godina kako se grad menja, gradi, ponekad i na štetu stanarskog prostora, spontano se formiraju i udruženja građana u različitim delovima prestonice.

"Šta još hoće ovi iz Stepe", čuje se veoma često. Iza zahteva i ostvarenih promena stoji udruženje stanara naselja Stepa Stepanović koje je mnogima bilo primer kako da se izbore za svoja prava. Uspeli su da zaustave gradnju crkve, dobiju vrtić, ambulantu, ali i dalje istrajavaju da se planovi prema kojima su i kupili stanove, ispune do kraja.

BLOKADA Jedan od protesta stanara "Stepe"

Foto V. Danilov/arhiva

Ruku spasa, mnogi stanari bučnih kvartova vide u Udruženju stanara Zetske i Cetinjske koji su među prvima u gradu digli glas i jastucima ustali protiv buke. Podigli su i prvu tužbu protiv Grada. Mnogi Beograđani pre nego inspekciji, obraćaju se njima kada im buka kvari san.

I njihove komšije po muci, meštani sa leve obale Dunava, čuli su se u javnosti kada su nadležni, naprasno odlučili da skrate jedinu autobusku liniju do Koteža 43. Blokiranjem saobraćajnica, što se uvek pokazalo kao najefikasnije rešenje, uspeli su da njihova linija ostane na istoj trasi.

- Nezvanično, postojimo oko četiri godine, dok smo se zvanično registrovali u februaru prošle godine - kaže za "Novosti" Danijela Nestorović iz Udruženja građana Koteža. - U našem kraju gomilali su se ekološki problemi, zbog nedostatka kanalizacione mreže, divlje gradnje, pa smo preuzeli stvar u svoje ruke i počeli da rešavamo probleme kako znamo. Sad nam se građani braćaju kad god imaju neke problem.

ODBORNIČKE KLUPE

KOMŠIJE su uspele da dođu i do odborničkih klupa. Od angažovanja na zaštiti ulica, parkova i drugih zelenih površina u užem centru grada, Udruženje "Srce grada", ove godine odlučilo je da ide korak dalje i da se za interese komšija bori tamo gde se odluke i donose. Tako su sa pet odbornika, uspeli da uđu u Skupštinu opštine Stari grad, gde će se u naredne četiri godine starati o interesima Starograđana.

Gradski prevoz za koji su građani iz svih delova po pravilu najviše zainteresovani, okupila je i Beograđane sa trase linije 28. Prema procenama nadležnih iz Grada, ova linija "izgubila" je svoju svrsishodnost i ukinuta je. Neverovatno brzinom uspeli su da skupe potpise i dobiju podršku i onih koju ovu liniju ne koriste, i vratili trolu na ulice.

PETICIJA Sugrađani u jednoj od akcija za vraćanje trole 28

Foto V. Danilov/arhiva

- Planiramo da nastavimo sa aktivnostima u smeru saobraćajnih problema - kaže Teodora Budimir iz Udruženja "Vratimo trolu 28". - Postali smo neka vrsta medijatora između gradske vlasti i građana. Ovo sve radimo volonterski, pa je nekada teško bilo stizati sve, ali imali smo cilj.

Topolska

I Miljakovačke izvore branili su meštani. Udruženje građana Topolske zaustavljalo je divlju gradnju u istorijskom jezgru grada. Mirijevci, takođe, imaju svoje udruženje. Stanari i novobeogradskog bloka 70 i 70a, koji su brinuli o lokalnim drvoredima i parkingu svoje probleme rešavaju posredstvom Udruženja.

Poslednja u nizu veoma značajnih akcija koju je podržalo 8.000 potpisa je bitka za Košutnjak, odnosno sprečavanje gradnje stambeno poslovnog kompleksa u gradskoj šumi.

- Počeli smo kao udruženje Petlovo brdo, kada smo se borili za park "Borići" - kaže Dejan Jovanović iz "Bitke za Košutnjak". - Košutnjak je "treća faza" naše borbe. U pet dana smo uspeli da sakupimo potpise i tu se pokazala naša snaga. Nastavljamo da se zalažemo za Avalu, Adu, Miljakovačku šumu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024