OBNAVLJAJU "VUKA" POSLE 25 GODINA: Uskoro popravka spomenika posvećenom reformatoru srpskog jezika

S. VIDAČKOVIĆ

10. 10. 2020. u 19:30

SPOMENIK Vuku Karadžiću koji se nalazi na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove ulice biće obnovljen posle četvrt veka.

ОБНАВЉАЈУ ВУКА ПОСЛЕ 25 ГОДИНА: Ускоро поправка споменика посвећеном реформатору српског језика

Foto: M. Anđela

Kako su za "Novosti" potvrdili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, završava se izrada projektne dokumentacije za obnovu postamenta, bronzane skulpture i slova na spomeniku. Obnova će početi kada se nabavi novac za sanaciju monumenta koji ovu lokaciju krasi od 1937. godine.

Posle obnove "Pobednika" i Spomenika knezu Mihailu, na red je došao i spomenik Vuku Karadžiću, koji je delo vajara Đorđa Jovanovića. Poslednje intervencije na spomeniku reformatoru srpskog jezika i pravopisa rađene su 1995. godine, u okviru radova na uređenju prostora iznad podzemne stanice "BG voz". Od tada je prošlo 25 godina, a monument na uglu Ruzveltove i Bulevara je u katastrofalnom stanju.

Zbog prometne lokacije na kojoj se nalazi Vukov spomenik, gde saobraćaj nikada ne staje, a dnevno ovom raskrsnicom prođe i nekoliko hiljada automobila, na bronzanoj skulpturi nataložile su se naslage prljavštine i čađi.

- Spomenik Vuku Karadžiću utvrđen je za kulturno dobro 1965. godine. Usled intenzivnog saobraćaja, nepovoljnog uticaja vremenskih prilika, kao i neravnomernog višegodišnjeg sleganja tla, formirale su se pukotine na platou spomenika i kamenoj oblozi postamenta, a bronzana figura je uprljana - objašnjavaju, za naš list, iz Zavoda. - Izrada projektne dokumentacije za obnovu postamenta, figure i livenih slovnih aplikacija spomenika je u završnoj fazi. Po obezbeđivanju potrebnih sredstava, počeće izvođenje svih neophodnih radova.

Foto: M. Anđela

Ni trg koji se nalazi oko Vukovog spomenika i ulaza u podzemnu železnicu nije u zavidnom stanju. Zbog nerešenih imovinskopravnih odnosa, inspekcija nalaže da se interveniše samo kod hitnih i neodložnih kvarova. Napukle kocke se klate, betonske saksije oštećene su i "okićene" nalepnicama i crtežima. Kako je naš list ranije pisao, zamršeni imovinskopravni odnosi ne otkrivaju u čijoj se nadležnosti nalazi ovaj plato, a ne nazire se ni datum obnove.

Foto: M. Anđela

 

KAKO JE IZABRANO MESTO

SVEČANO otkrivanje spomenika Vuku Karadžiću bilo je 7. novembra 1937. godine, povodom 150 godina od njegovog rođenja. Priređena je opštenarodna i državna proslava sa ciljem trajnog priznavanja reformatora srpskog književnog jezika i pravopisa. U to ime, na postamentu je napisano: "Vuku, srpski narod". Prvobitno je bilo planirano da delo vajara Đorđa Jovanovića, po želji autora, bude postavljeno u današnjem Studentskom parku, između spomenika Dositeju Obradoviću i Josifu Pančiću. Gradske vlasti odbile su ovaj zahtev jer bi se, zbog unošenja spomenika u park, morala rušiti jedna od kapija ili deo ograde.

Foto: M. Anđela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)