TESLU SLAVE 33 SPOMENIKA ŠIROM PLANETE: Od svih Srba na svetu najpoznatiji i najcenjeniji bez premca je naš naučni genije

Marko Lopušina

27. 09. 2020. u 12:00

KADA je prošle nedelje na uglu ulica Glavne i Severne divizije u gradu Bafalu kod Njujorka otvoren Park Nikole Tesle, u kom se nalazi spomenik srpskom geniju, to je bila 21. skulptura sa likom ovog svetskog naučnika u SAD.

ТЕСЛУ СЛАВЕ 33 СПОМЕНИКА ШИРОМ ПЛАНЕТЕ: Од свих Срба на свету најпознатији и најцењенији без премца је наш научни геније

Nijagarini vodopadi

- Uskoro će ih u Americi biti još - najavio nam je Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije, koji je svojevremeno Univerzitetu Filadelfija darovao jednu bistu jednog od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva.

Od svih Srba na svetu upravo je naš naučni genije najpoznatiji i najpriznatiji. Autor je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112.

Koliko je Nikola Tesla cenjen u svetu i popularan na društevnim mrežama najbolje govori podatak da "Gugl" pretraživač ima registrovanih 38,6 miliona pretraga imena Nikola Tesla.

- Teslu slave čak 33 spomenika u dvadesetak država. Najviše, 21 obeležje, nalazi se na američkih fakultetima i univerzitetima. To su svi najviđeniji - Harvard, Jejl, Kolumbija, Prinston, Mičigen, Viskonsin, Merilend, Ilinois, Perdju, Kornel, Djuk, Karnegi Melon, Filadelfija, Univerzitet Džon Hopkins, Univerzitet Pen, Univerzitet Pensilvanije, Univerzitet Mičigen, Institut tehnologija Masačusets, Institut tehnologija Kalifornije i Institut tehnologija Džordžije - nabraja Lončar.

Bista Tesle je postavljena u Bratisavi u holu Radio-televizije Slovačke. Na prednjoj strani postamenta piše:

"Nikola Tesla 1856- -1943. Čovek koji je stvorio budućnost čovečanstva. Svetski naučnik,čija je velika zamisao obrtnog magnetnog polja jedan od najvećih izuma ljudske mašte u istoriji. Genije, koji nam je podario električnu, kosmičku energiju i svetlost. Vizionar planete Zemlje."

"IKONA" ZA TRAMPA

Novosti

TESLINA naučna fondacija se priprema da Donaldu Trampu pokloni ikonu sa nazivom "Teslin narod". Slikar Zoran Anđelković iz Kruševca naslikao je Svetog Đorđa, Donalda Trampa i Nikolu Teslu u ličkoj i u američkoj nošnji.

Najveći spomenici Tesli nalaze se u SAD, Kanadi i Češkoj. Bronzani spomenik, rad vajara Frana Kršinića, postavljen je 1976. godine na Nijagarinim vodopadima u državi Njujork, sa američke strane. Isti spomenik se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Na Nijagarinim vodopadima, sa kanadske strane, 9. jula 2006. postavljen je još jedan spomenik Nikoli Tesli.

Spomenik srpskom geniju u Pragu visok je dva i po, a širok četiri metra. Urađen je u bronzi. Na spomeniku jednostavno piše "Nikola Tesla 1856-1943."

- Čitav projekat koštao je 2,5 miliona kruna, nešto manje od 100.000 evra, od čega je grad Prag obezbedio 1,8 miliona kruna, a donatori, pre svih jedna američka kompanija, ostatak. Spomenik Tesli u zelenom parku opštine Dejvice, koji i nosi njegovo ime, simbol je istraživanja srpskog naučnika i planetarne vizije naše budućnosti isijavajući svetlost - opisuje ovu sklupturu Adam Halmoši, iz ove praške opštine.

Tesla ima spomenike i biste u Azerbejdžanu, Rusiji (u Republici Čuvašiji i gradu Čeboksariju), Japanu, Australiji, u turskom Izmiru, kao i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Postavljen je i u Teheranu i uskoro će svečano biti otkriven.

Spomenik u Banjalucije podignut ispred zgrade "Elektrokrajine" 28. septembra 2007. godine. Spomenik je postavljen i u Međašima kod Bijeljine

9. jula 2011. godine.

MAĐARSKA

U MAĐARSKOJ postoji spomen-ploča Tesli u Pomazu. Kako je najavljeno lane, mađarska država će, po rečima nadležnog ministra, u Budimpešti podići "veoma realističan spomenik Nikoli Tesli".

U Hrvatskoj, koja svojata Nikolu Teslu, postoje spomenici u njegovom rodnom Smiljanu, u Gospiću i u hrvatskoj prestonici. U Zagrebu je 7. jula 2006. postavljena statua Nikole Tesle, rad Ivana Meštrovića.

Nagrada "Nikola Tesla", u vidu njegove male skulpture, dodeljuje se u Holivudu za tehničko-tehnološka dostignuća i inovacije u oblasti filmske industrije. Nosioci ovog priznanja bili su, između ostalih, Džems Kameron, Džordž Lukas, Ričard Doner... U SAD nagradu "Nikola Tesla" dodeljuje i Upravni odbor Međunarodne asocijacije energetičara.

Jedna srednja škola u SAD, u državi Ilinois, planira da od naredne godine nosi ime Nikole Tesle.

- Lično ću od predsednika Trampa tražiti dozvolu da se podigne spomenik Tesli u Muzeju Smitsonijan u Vašingtonu - otkriva za naš list "teslijanac" Nikola Lončar iz Filadelfije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije