NOVU DEPONIJU PLAĆAMO 0,90 DINARA PO KVADRATU: Krajem godine na uplatnici "Infostana" trebalo bi da se nađe i taksa za odlaganje otpada

M. STANOJKOVIĆ

30. 09. 2020. u 08:57

KRAJEM godine komunalni otpad počeće da se odlaže na novoj sanitarnoj deponiji u Vinči, na kojoj su radovi u toku, a samim tim, počeće da se naplaćuje nova taksa za odlaganje i tretman otpada.

НОВУ ДЕПОНИЈУ ПЛАЋАМО 0,90 ДИНАРА ПО КВАДРАТУ: Крајем године на уплатници Инфостана требало би да се нађе и такса за одлагање отпада

Građevinske mašine na vinčanskoj deponiji

Namet za domaćinstva će iznositi 0,90 dinara po kvadratu stana, i plus PDV. Nadležni u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine uveravaju da nova stavka neće uvećati račune građana. Kako je ranije najavljeno, cena grejanja trebalo bi da bude umanjena, pa će se na taj način novi namet anulira.

Prema rečima sekretarke za zaštitu životne sredine Ivane Vilotijević, odlukom o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom iz jula prošle godine, stekli su se uslovi za uvođenje nove komunalne usluge, kao i cene.

- Počev od kraja 2020. godine počeće usluga odlaganja komunalnog otpada u organizaciji "Beo čiste energije" na novoj sanitarnoj deponiji u Vinči - navodi za "Novosti" Vilotijević. - Cena za ovu uslugu biće 0,90 dinara po metru kvadratnom, plus PDV. Stajaće stavka na računu Infostana, s tim što će ukupan račun za domaćinstva ostati nepromenjen.

Kako pojašnjavaju u "Beo čistoj energiji", naplatom taksa za tretman i odlaganje otpada biće isplaćene njihove usluge.

- Sada građanima Beograda, "Infostan" ispostavlja račune za prikupljanje, prevoz i odlaganje otpada i iz tih prihoda finansiraju se aktivnosti JKP "Gradska čistoća" - navodi Vladimir Milovanović, direktor "Beo čiste energije". - Grad Beograd će uvesti naknadu za tretiranje otpada kao i u drugim državama koje imaju sličan sistem upravljanja otpadom. Naplatom taksa za tretman i odlaganje otpada biće finansirane usluge koje će obezbeđivati "Beo čista energija".

"Beo čista energija" je preduzeće sa posebnom namenom koji su formirali francuska kompania "Suez" japanski ITOCHU, MARGUERITE Fund II koji ulaže u obnovljive izvore energije. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom o sanaciji postojeće i izgradnji nove deponije potpisan je 2017. godine.

NAMET ZA POGONSKU SPREMNOST

OD oktobra 2019. godine građani plaćaju taksu za pogonsku spremnost sistema "Vodovoda". Ova naknada, povećala je svakom građaninu račun za "Infostan" za oko 130 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH: Luksuz koji je neprevaziđen, upotpunjen neverovatnom prirodom i u potpunoj intimi zelenih brdašca Bodruma