OVO SU CENE PAPRIKE NA PIJACAMA: Zacrvenele se tezge po gradu, biće dovoljno sastojaka za zimnicu

J. G.

19. 09. 2020. u 11:00

ОВО СУ ЦЕНЕ ПАПРИКЕ НА ПИЈАЦАМА: Зацрвенеле се тезге по граду, биће довољно састојака за зимницу

Foto: Al. Popović

CRVENE se tezge na gradskim pijacama. Delom zbog paprike, a delom zbog paradajza, čija je cena - kao na početku sezone, od 50 do 100 dinara po kilogramu.

Pred početak vikenda najtraženija je paprika, koju su kupci uglavnom pazarili za stavljanje zimnice i kuvanje ajvara. Za kilogram ovog povrća treba izdvojiti od 70 do 100 dinara, u zavisnosti od veličine.

Ipak, trgovci su saglasni da im je promet znatno slabiji ove godine u odnosu na prethodne, da ne pomažu ni leskovačka paprika ni paradajz.

RINFUZNA ROBA

NA tezgama se nalazi i rinfuzna roba, odnosno razne vrste sušenog voća i povrća, orašasto voće i veliki broj žitarica. Prednost ove robe je kupovina na meru, ali, prema rečima zakupaca, slabo ljudi kupuju. Kilogram sušenih kajsija košta 400 dinara, sušenih smokvi 600, dok za kilogram lešnika i badema treba izdvojiti 1.200 dinara.

- Ljudi u ovom periodu uglavnom kupuju povrće koje ostavljaju za zimnicu i voće za kuvanje slatkog ili džema. Sada ništa, tezge pune, ali nema ko da pazari. Manje je i ljudi, kažu cene visoke, a mi smo snizili koliko smo mogli, da i mi nešto zaradimo - razočarano priča Mileva P. iz Šepšina kod Mladenovca, koja drži tezgu na pijaci "Zeleni venac".

Cena karfiola i brokolija je po 100 dinara, kilogram krastavčića je 50, dok je vezica od tri šargarepe i dva celera 70 dinara. S druge strane, boranija, za koju treba izdvojiti 300 dinara po kilogramu, govore zakupci tezgi, dosta se traži. Tu su i bamije, čija cena po kilogramu iznosi 500 dinara. Za plavi patlidžan iz buđelara treba izdvojiti 60 dinara, kao i za krompir, dok kilogram crnog luka košta 70, a vlašca 100 dinara.

Komad ananasa je 150 dinara, kilogram grejpfruta 250, a limuna 200.

Na pojedinim tezgama i dalje se mogu naći maline i borovnice, koje staju po 600 dinara, ali i lubenice čija cena već dugo "stagnira" i iznosi 50 dinara po kilogramu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gorance

19.09.2020. 20:24

Vise se i ne isplati praviti zimnicu... Kupi povrce,sirce,tegle....mlati se danima pripremajuci a u radnji tegla cvekle i kornisona dzabe... Ne kazem da domace nije bolje ali vec je sve to prevazidjeno,sto nedostatkom vremena sto udara po dzepu.