DEVET HILJADA ULICA PROMENILO IME ZA 20 GODINA: Prestonica ima saobraćajnice Jovovića i Ekmečića, ali i heroja sa Košara

J. DINČIĆ

19. 09. 2020. u 09:44

POSLE peticija žitelja Koteža, Hrvatska ulica u ovom palilulskom naselju konačno je promenila ime.

ДЕВЕТ ХИЉАДА УЛИЦА ПРОМЕНИЛО ИМЕ ЗА 20 ГОДИНА: Престоница има саобраћајнице Јововића и Екмечића, али и хероја са Кошара

Foto: Beograd

Novi naziv, koji je u četvrtak usvojila Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica, jeste Ulica glinskih žrtava 1941. godine, dat je u znak sećanja na 1.700 nevinih srpskih žrtava koje su ubile ustaše u Drugom svetskom ratu.

U poslednjih dvadeset godina u Beogradu više od 9.000 ulica dobilo je nove nazive.

Menjana su imena na teritorijama skoro svih opština, neke su preimenovane više puta, pojedinima su vraćani stari nazivi, dok su bezimeni sokaci i prilazi na periferiji grada konačno dobili svoja imena.

SARAJEVSKA OSTAJE

IAKO je bilo reči i da će Sarajevska ulica na Savskom vencu dobiti novo ime, gradski čelnici su odlučili da odustanu od ove promene. Nakon predloga predsednika Aleksandra Vučića odlučeno je da ime jedne od centralnih gradskih saobraćajnica ostane isto. 

Od početka godine, Komisija je usvojila odluku da Zadarska ulica na Starom gradu bude preimenovana u Dobrice Ćosića, na Savskom vencu Zagrebačka je nazvana Koče Popovića, a Travnička - Milorada Ekmečića. Pohorska na Novom Beogradu sada nosi naziv po generalu Ždanovu. Žitelji Zagorske ulice u Zemunu odnedavno stanuju u Ulici Blagoja Jovovića, nazvanoj po atentatoru na Antu Pavelića.

Iako je bilo reči o mogućim promenama naziva Kumanovske ulice na Vračaru, odlučeno je da on ostane isti, jer svedoči o srpskim herojskim podvizima.

- Republički geodetski zavod 2018. godine ustanovio da čak tri miliona građana Srbije nema adekvatnu kućnu adresu, odnosno živi u ulicama bez kućnog broja, a neretko i bez samog naziva ulice, što je uslovilo pokretanje projekata ažuriranja Adresnog registra na nivou čitave države - objašnjavaju nadležni.

- Odluka o imenovanju ulica i njihovoj numeraciji prepuštena je lokalnim samoupravama, a postupak izmene i dodeljivanja naziva ulicama koje to nisu imale već uveliko traje.

LOLE RIBARA I 29. NOVEMBRA

DUGOGODIŠNjE i ustaljene nazive ulica u prestonici Beograđani teško zaboravljaju, a nove slabo pamte i navode u svakodnevnom govoru. Bulevar despota Stefana i dalje zovu "29" (nekadašnja Ulica 29. novembra), Bulevar kralja Aleksandra - Bulevar revolucije, a Svetogorsku - Ulica Lole Ribara.

Novoizgrađene saobraćajnice u prestonici dobile su potpuno nove nazive poput Bulevar Vudroa Vilsona i Heroja sa Košara. Međutim, iako su neki nazivi promenjeni, Beograđani pojedine ulice i dalje nazivaju starim nazivina jer nova imena ne mogu da prelome preko jezika. Poput dela ulice Tadeuša Košćuška koji se sada zove Pijarona de Mondezira.

Mnogi ne znaju i da je deo Palmotićeve još 2017. godine preimenovan u Milana Kašanina.

U prigradskim opštinama bezimeni sokaci nazvani su po biljkama pa tako u Grockoj postoji Ulica lipa, Hrastov breg ili Bagremovog cveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju