U VRTIĆE IDE OKO 26.000 MALIŠANA: Zaposleni zaduženi za kontrolu, ustanove su dobile neophodnu zaštitnu opremu

B. Borisavljević

14. 09. 2020. u 12:17

BROJ mališana koji idu u obdanište, protekle nedelje je povećan za nešto više od dve hiljade, u odnosu na 1. septembar, kada je zvanično počela nova školska godina.

У ВРТИЋЕ ИДЕ ОКО 26.000 МАЛИШАНА: Запослени задужени за контролу, установе су добиле неопходну заштитну опрему

Foto arhiva

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, prosečna dolaznost je bila oko 45 odsto ili oko 26.000 prisutnih, što je neznatno povećanje u odnosu na prvu nedelju septembra. U predškolskim ustanovama juče je boravilo 25.629 dece.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, iako se povećao broj dece u vrtićima, dolaznost je i dalje manja u odnosu na prošli septembar, kada je iznosila 66 odsto. On je istakao da je to dobro, jer roditelji pokazuju veliku odgovornost u borbi sa virusom korona. Gak navodi da su zaposleni u vrtićima uhodani, da poštuju preporuke i spremni su brzo da reaguju u slučaju pojave zaraze.

- Predškolske ustanove su opremljene svom neophodnom zaštitnom opremom, roditelji poštuju nova pravila ponašanja prilikom dovođenja i odvođenja dece - kaže Gak. - Lepo vreme omogućava duži boravak napolju, što daje osnova za optimizam da se broj zaraženih može držati pod kontrolom. To, naravno, ne znači opuštanje, naprotiv. Mere u vrtićima nećemo ukidati dok god traje epidemija.

OD MAJA VANREDNO

ZAPOSLENI u predškolskim ustanovama, deca i roditelji već su se privikli na rad u "doba korone". Zbog epidemije, vrtići nisu radili od 16. marta do 11. maja. Nakon dva meseca prvo su pošla deca čiji su roditelji morali fizički da se vrate na posao. Od 18. maja krenuli su i mališani čiji roditelji nisu morali da donose potvrde da moraju da idu u firmu.

U vrtićima i dalje nije popunjena ni polovina kapaciteta, ali se u svim predškolskim ustanovma povećao broj prisutne dece u odnosu na prvu nedelju septembra. Najveća "gužva" je i dalje u Novom Beogradu gde je na spisku 3.606 mališana. Voždovački vrtići "na spisku" imaju blizu 400 mališana više, odnosno 2.508. Na Čukarici ih je prvog dana nove školske godine bilo 2.416, a juče 2.709, na Paliluli je broj povećan sa 2.100 na 2.400, na Zvezdari sa 2.533 na 2.781....

Prosečna dolaznost dece u vrtićima, kada su uobičajene okolnosti, iznosi oko 60 odsto. Zbog letnjeg raspusta i godišnjih odmora, u letnjim mesecima je i manja. Statistika je zabeležila da je u 2018. godini, najviše dece redovno išlo u obdaništa u Mladenovcu - 67,55 odsto, a najmanje na Savskom vencu - 55,02 procenta. Dobrom dolaznošću mogu se pohvaliti predškolske ustanove u Grockoj - 64,35 odsto, na Vračaru - 63,22, Surčinu - 62,99, Zemunu - 61,97 i Novom Beogradu - 60,84.

Veće izostajanje mališana iz vrtića zabeleženo je u Obrenovcu, gde u obdanište redovno dolazi tek nešto više od polovine upisane dece - 56,61 odsto, na Zvezdari - 56,88, Starom gradu - 57,35, Voždovcu - 59,56 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)