NAJDUŽA POZAJMICA 12 GODINA: Biblioteka grada zbog kašnjenja u vraćanju knjiga prošle godine poslala 1.000 upozorenja svojim članovima

M. Stanojković

30. 08. 2020. u 11:33

НАЈДУЖА ПОЗАЈМИЦА 12 ГОДИНА: Библиотека града због кашњења у враћању књига прошле године послала 1.000 упозорења својим члановима

Prvu opomenu korisnici dobijaju mesec dana od isteka roka za vraćanje / Foto K. Mihajlović

DOK opuštaju moždane vijuge i izležavaju se na odmoru, mnogim Beograđanima su neizostavne kao putni prtljag i knjige Biblioteke grada.

Ipak, kada se vraćaju s puta, mnogi je zature na sedištu autobusa ili apartmanu, pa zarade opomenu, a neki i tužbu. Najčešće pozajmljene knjige "ispare" tokom selidbe, a najduže su van rafova biblioteka ostale 12 godina. U toku prošle godine zbog nemara korisnicima je stiglo čak 1.000 opomena, od toga 36 pred utuženje.

Iako je većina od 150.000 korisnika Biblioteka grada savesna, zbog onih u manjini, ostaje uskraćena za neke naslove.

Onom koji kasni, prva opomena stiže mesec dana posle isteklog roka za vraćanje, dok druga dolazi kroz dva meseca.

- U slučaju da i nakon poslatih opomena korisnik ne vrati pozajmljene knjige, posle 180 dana upućujemo opomenu pred utuženje - navode za "Novosti" u Biblioteci grada Beograda. - Prošle godine prva opomena je poslata na adrese 789 korisnika, a druga na 210. - Od 37.898 korisnika koji su pozajmili knjige, opomenu pred utuženje je dobilo 36.

Najsavesniji su stariji korisnici koji odmah pošto pročitaju, štivo vrate.

- Najzaboravniji su srednjoškolci i studenti. Većina njih zaboravi u kom periodu su uzeli knjige i da im ističe rok za vraćanje. Takođe, prilikom selidbi, one ostanu neraspakovane ili pozajme knjigu za nekog drugog i onda zaborave da je imaju na zaduženju - kažu u Biblioteci grada.

Iako im kazne nisu prioritet, već da se knjiška građa ne krnji, nekad druga opcija ne postoji.

Takođe, pošto se neka izdanja više ne štampaju, pa čitalac ne može da nadoknadi gubitak, šteta je trajna, čak iako se naplati. Za svaki dan kazna raste za 10 dinara, a ukoliko se i sudski troškovi nagomilaju, lako može da se nagomila pozamašna suma.

ELEKTRONSKI NALOG

ODNEDAVNO, članovi Biblioteke grada imaju mogućnost da svoja zaduženja prate putem elektronskog naloga.

- Na taj način imaju uvid u istoriju čitanja, dostupnosti knjiga, a mogu i da produže rok za čitanje - kažu u Biblioteci grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)