MANJE ZA KAZNU NEGO ZA KOŠENJE: Stanovnike Belih Voda u Ulici Momčila Čedića truje ambrozija sa privatne parcele suseda

J. DINČIĆ

29. 08. 2020. u 07:12

POLjANA u Ulici Momčila Čedića, na Belim vodama, urasla je u visoku travu i nalik je zapuštenim seoskim livadama. Osim što je prizor ružan, mnogim stanovnicima ovog dela Žarkova više smeta što ovde, pod njihovim prozorima, ambrozija bukvalno buja. Mnogobrojni žitelji ovog dela grada, koji su alergični na ovu otrovnu biljku, teško dišu zbog polena čija je dozvoljena koncentracija u vazduhu prešla granicu.

МАЊЕ ЗА КАЗНУ НЕГО ЗА КОШЕЊЕ: Становнике Белих Вода у Улици Момчила Чедића трује амброзија са приватне парцеле суседа

Foto: Privatna arhiva

Iako su problem koji ih muči prijavljivali nadležnima, vlasnik parcele korov ne uništava.

- Od sredine avgusta, do kraja septembra ne možemo normalno da dišemo zbog ambrozije koja nam raste pod prozorom - objašnjava jedan od stanara obližnje zgrade. - Problem smo prijavljivali, inspekcija je izlazila na teren i pisala kazne vlasniku parcele, koje je on i plaćao, ali korov nikada niko nije pokosio.

Situacija u Ulici Miloša Čedića jedan je od primera za nedelotvornost kazne. Kad je reč o uklanjanju ovog opasnog korova, jevtinije je i lakše platiti kaznu nego uništiti ambroziju.

Zakonom, koji reguliše ovu oblast, nije određeno da Grad može da pokosi livadu o trošku vlasnika. Nadležne gradske službe zadužene su da uništavaju samo ambroziju sa javnih površina, dok su za uklanjanje sa privatnih parcela za to zaduženi vlasnici. Na to ih obavezuje i Uredba o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke u okviru Odluke o komunalnom redu, a koje se niko ne pridržava.

Zbog neuništavanja ambrozije, korisnici i gazde parcela, kažnjavaju se novčano i to iznosom od 15.000 do 150.000 dinara, u zavisnosti od veličine placa. Ako se kazna plati u roku od osam dana, iznos se smanjuje za polovinu, što većina vlasnika i koristi. Svakako im je jednostavnije da plate kaznu, pogotovo onima koji imaju nekoliko ari zemljišta, umesto da se late kosilice i iskorenjivanja žilavog korova.

Gradski čelnici ove godine su odlučnije krenuli u rat protiv ambrozije i iz budžeta izdvojili 100 miliona dinara za njeno uništavanje. Planirano je da korovska biljka bude uništena na oko 1.800 hektara javnih površina. Međutim, rezultati će možda biti vidljivi tek sledeće godine. A problem sa privatnim vlasnicima takođe nije rešen.

PO KVADRATU 20 DINARA

VELIKI broj firmi koji se bavi košenjem travnjaka, u svoju ponudu je uvrstio i košenje površina pod ambrozijom. Za košenje metra kvadratnog potrebno je izdvojiti oko 20 dinara. Prema toj računici, uklanjanje opasnog korova sa površine od 50 ari košta 100.000 dinara.

CRVENA ZONA KONCENTRACIJE

PREMA podacima Agencija za zaštitu životne sredine, dva dana posle merenja kojima je zabeležena srednja koncentracija u vazduhu, od petka je ambrozija ponovo u crvenoj zoni. Ova zona označava visoku koncentraciju sa tendencijom rasta u narednim danima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna