BAZAR ZA LANIN ŽIVOT: Održana humanitarna akcija za pomoć oboleloj devojčici

B. Borisavljević

24. 08. 2020. u 09:38

DEVETOMESEČNA Lana Jovanović rođena je kao zdrava beba i ocenjena desetkom. Roditelji su uživali u njenim osmesima do drugog meseca, kada su primetili da ne mrda nogice i da su joj ruke oslabile.

БАЗАР ЗА ЛАНИН ЖИВОТ: Одржана хуманитарна акција за помоћ оболелој девојчици

Foto privatna arhiva

Posle brojnih ispitivanja, dijagnoza je bila - spinalna mišićna atrofija tip 1. Bili su srećni kada su čuli da lek postoji, ali cena od 2,1 milion dolara je za njih nedostižna. Ako ne primi terapiju što pre, Lana neće proslaviti drugi rođendan!

Kako bi pomogli u sakupljanju novca, fejsbuk--grupa "Budi human, humanitarne licitacije", organizovala je juče bazar na platou kod Avalskog tornja. Posetioci su imali priliku da uživaju u raznovrsnom programu, zaslade se kolačićima i limunadom, obraduju svoje mališane ručno pravljenom igračkom, knjigom, kupe specijalitete vrednih domaćica iz podavalskih sela, i tako pomognu maloj Lani da što pre dođe do svog leka.

POZIV HUMANIMA

Svi koji žele da pomognu maloj Lani mogu to učiniti slanjem SMS poruke sa upisanim brojem 808 na 3030, dok oni koji žive u Švajcarskoj mogu poruku sa istim brojem poslati na broj 455.

Takođe, moguće je uplatiti novac na dinarski račun: 160-6000000069907-42, a otvoren je i devizni račun -160600000006991130, IBAN: RS35160600000006991130, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

- Uporedo sa ovim, održavaju se bazari u još četiri grada, kako bismo pomogli da se što pre sakupi novac za Lanin lek - kaže Milica Milovanović, medicinska sestra vaspitač u PU "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu. - Što ranije ode na lečenje, veće su šanse da preživi. Deca sa ovom dijagnozom, ako ne prime lek "zolgensma", žive najduže do druge godine. Terapija je sto odsto uspešna i svi koji su je primili su ozdravili. Do sada je sakupljeno oko 750.000 dolara.

IZ "STEPE" - POLA MILIONA

ŽITELjI naselja Stepa Stepanović organizovali su u petak humanitarni bazar "Da osmeh pobedi - za Lanu i Minju". Akciji su se odazvali divni ljudi, koji posluju u naselju i van njega i na instagram - stranici @humanitarnibazarstepe ponudili svoje proizvode i usluge na prodaju u korist Minje Matić i Lane Jovanović, koje boluju od spinalne mišićne atrofije. Dosadašnjom akcijom, na bazaru i direktnim uplatama na račun devojčica prikupljeno je nešto više od pola miliona dinara.

Foto M. Anđela

Naša sagovornica ističe da je epdemija virusa korona znatno usporila prikupljanje novca za lečenje dece. To se, posebno, odnosi na fudbalske utakmice, jer su se navijači pokazali kao veliki humanisti. Zahvaljaujući ovoj fejsbuk-grupi do sada je sakupljen kompletan iznos za lečenje šestoro mališana.

KUPOVINA Svaki prikupljeni dinar namenjen Laninom lečenju, Foto M. Anđela

Spinalna mišićna atrofija - tip 1 je progresivna bolest, koja napada mišiće i dovodi do brzog gubljenja osnovnih životnih funkcija - hodanja, gutanja, varenja hrane i - disanja.

Lana je sa pet meseci primila lek koji je samo zaustavio bolest, ali je ona još uvek nemoćna i samo leži u krevecu. Kako bi nastavila da osmehom ulepšava život svojim roditeljima i porodici, mogla da se igra, trči i skače sa svojim bratom, potrebno je što pre prikupiti novac za lek, koji njoj znači život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)