MUKE SA UPRAVNIKOM ZGRADE: Zbog korone raskid ugovora nemoguć?

M. STANOJKOVIĆ

04. 08. 2020. u 19:00

SITUACIJA sa virusom korona zatvorila je pojedine šaltere prestoničkih opština, pa tako usporila i posao registratora stambenih zajednica.

МУКЕ СА УПРАВНИКОМ ЗГРАДЕ: Због короне раскид уговора немогућ?

Foto: N. Fifić

Zbog toga, mnogi stanari višespratnica trenutno su bez upravnika, jer ukoliko su mu dali otkaz ili ih je sam napustio, nisu u mogućnosti da "starog" izbrišu iz registra i verifikuju "novog".

Tako se, mnogi problemi stanara beogradskih zgrada nagomilavaju, a rešavanje nemaju kome da povere. Kad iskrsne neki kvar, koji su gradske službe dužne da otklone, posao preuzimaju stanari, kako bi izbegli mukotrpan proces pozivanja gradskih službi. U ovakav "vakuum" upali su i stanari zgrade u Ulici vojvode Stepe 278 na Voždovcu, jer je upravnik rešio da raskine ugovor sa njima. S druge strane, i upravnik ima problem, jer je on i dalje ovlašćena osoba, iako je otišao iz te zgrade.

- Od marta, otkad je počela ova situacija, ne rade registratori na Opštini Voždovac i ne mogu formalno da dobijem rešenje da nisam više upravnik zgrade u Vojvode Stepe 278 - kaže za "Novosti" Đorđe Aleksić, profesionalni upravnik. - Dao sam im otkaz, više ne naplaćujem svoje usluge njima, ali se svakako nismo još zvanično razišli. Tako ni stanari ne mogu da ozvaniče saradnju sa drugim upravnikom, jer registratori ne funkcionišu.

OTKAZNI ROK MESEC DANA

PREMA Zakonu o stanovanju, otkazni rok u kome upravnik napušta funkciju, bilo da su ugovor raskinuli stanari ili je odluku doneo on, traje mesec dana. Odluku o brisanju iz registra sa mesta upravnika određene stambene zajednice, registrator je dužan da donese u roku od pet dana.

Iako je upravnik na sastanku saopštio da odlazi sa funkcije šefa višespratnice i ta odluka je okačena na oglasnoj tabli stanara, u registru stambenih zajednica i dalje stoji da je upravnik Aleksić, sa rešenjem od 12. oktobra 2018. godine. Takođe, nije izbrisan iz poreske uprave, pa tako ukoliko bi nastao neki problem, on bi bio odgovoran, jer se i dalje vodi kao ovlašćeno lice.

 

Stanari čekaju rešenje po nekoliko meseci da bi izabrali novog šefa zgrade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?