OBJEKAT (NI)JE BIO POD ZAŠTITOM: Od kuće Filipovića ostala samo slika na fasadi

J. DINČIĆ

03. 08. 2020. u 20:00

SRUŠENA kuća predratnog revolucionara Filipa Filipovića, zaglavljen kran i pucanje vodovodnih cevi samo su neki od događaja koji su obeležili radove na gradilištu u Takovskoj 37.

ОБЈЕКАТ (НИ)ЈЕ БИО ПОД ЗАШТИТОМ: Од куће Филиповића остала само слика на фасади

Foto VN

Sve je počelo kada je krajem 2018. godine na ovoj lokaciji do temelja sravnjena nekadašnja kuća Filipovića, osnivača Socijalističke radničke partije Jugoslavije. Dve godine kasnije, radovi su završeni, a fasada čuva uspomenu na srušenu kuću. Kako, različita su gledišta i mišljenja.

Radove su od početka pratile mnogobrojne polemike, a nadležni iz Zavoda za zaštitu spomenika tada su naveli da se objekat, koji je bio pod zaštitom Grada, urušio i da će investitoru biti naloženo da zgradu vrati u prvobitno stanje.

USPOMENA Takovska 37, Foto VN

Danas, dve godine kasnije, na istoj lokaciji podignuta je moderna građevina, a da se nekad tu nalazila stara trošna kuća svedoče prozori i rustična fasada u prizemlju objekta. Iako se nikako ne ukpalapaju u staklenu arhitektruru, izgleda da je to bio kompromis koji su nadležni uspeli da postignu, nakon što je kuća u potpunosti bila srušena. Rustična fasada, stare žaluzine i gispane šare iznad visokih prozora svakako su deo predratne gradnje koja dominira starim jezgrom grada.

Sadašnja fasada kao i donji deo prizemlja urađeni su po nekadašnjim motivima koji su krasili ovu kuću, pa je sačuvan deo njene autentičnosti na zidovima. Radovi su sjedinjeni sa staklenom gradnjom koja se naslanja na ovu građevinu, a zajedno predstavljaju sklop tradicionalne i moderne arhitekture.

Šta se nalazi u unutrašnjosti objekta, kao i da li je dostupan za posetioce, zasada nije poznato. Pre početka radova bilo je reči o tome da zgrada bude rekonstruisana, konzervirana i prenamenjena u ugostiteljski objekat koji sada predstavlja ostatak zgrade u Takovskoj 37.

ZAGLAVLjEN KRAN

U DECEMBRU 2018. godine kran na gradilištu u Takovskoj 37 bio je postavljen na trotoaru ispod vodovodne cevi koja pukla. Kran se nakrivio i pretio da se sruši, a stanovnici okolnih ulica skoro duže od 20 sati bili su bez vode, a saobraćaj u ovom delu gradu potpuno obustavljen. Zbog toga je JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" podneo je krivičnu prijavu protiv investitora i izvođača radova zbog postojanja osnovane sumnje da su izazvali uništenje i oštećenje javnih instalacija. Dokle se stiglo sa ovim slučajem nije poznato.

U Zavodu za zaštitu spomenika nam je rečeno da kuća Filipovića nije u njihovoj nadležnosti.

- Zavod nije vlasnik prostora niti njim rapolaže pa tako ne možemo da odgovorimo da li je posetiocima dostupan ulaz u kuću - istakli su nadležni iz Zavoda za "Novosti".

Odgovor iz hotela koji se nalazi u Takovskoj 37 nismo dobili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)