DOZA KISEONIKA U SRCU GRADA: Hiljadu biljaka na četiri hektara

S. Vidačković

19. 07. 2020. u 09:30

U SAMOM srcu grada, na prostoru od četiri hektara živi više od hiljadu biljaka. Botanička bašta "Jevremovac" prava je adresa za sve sugrađane koji traže predah od svakodnevnih obaveza, gradske vreve i mesto gde su sigurno zaštićeni od virusa.

ДОЗА КИСЕОНИКА У СРЦУ ГРАДА: Хиљаду биљака на четири хектара

Foto: Arhiva VN

Kako nam je rekla zamenica upravnika Mira Fiškalović, u letnjim danima ovde najviše dolaze porodice sa malom decom, bake i deke sa unucima, ali ima i akademaca.

- Nema drastičnog povećanja broja posetilaca, ali je procenat veći u odnosu na prethodnu godinu - kaže, za "Novosti" Fiškalovićeva. - Pre je bilo mnogo više stranaca, ali zbog situacije sa virusom i otkazivanja putovanja, nema ih ovog leta. Uglavnom nam dolaze porodice sa decom, bake i deke sa unučićima. Takođe, mnogo studenata sa raznih fakulteta koristi povlasticu da sa indeksom besplatno uđe u baštu, te koriste lepo vreme, mir i tišinu da uče, ili da naprave predah od višesatnog čitanja gradiva.

Lepotu i uživanje u Botaničkoj bašti poslednjih dana remete komarci, ali u saradnji sa ekipom Zavoda za biocide, tih dosadnih insekata je manje, kaže naša sagovornica.

Staklena bašta i Japanski vrt su uvek aktuelni za posetioce, i tu oni provode najviše vremena. Posebna atrakcija su japanski šarančići koji plivaju u jezeru. U ovo doba godine osoblje Botaničke bašte gostima predlaže da uživaju u kaktusima, mirisu orhideja i biljke sapelije.

Foto: M. Anđela

- Ljudi koji nam dolaze trude se da uživaju u svakom trenutku. Najviše ih privlači Japanski vrt, koji koriste za odmor ali i fotografisanje. Takođe, u Botaničkoj bašti temperatura je niža za nekoliko stepeni nego van naših kapija, tako da se sugrađani i kod nas mogu "osvežiti", bez odlaska na kupalište.

Foto: M. Anđela

CENA 300 DINARA

BOTANIČKA bašta otvorena je svakog dana od 9 do 19 časova. Cena ulaznice za odrasle je 300 dinara i važi celog dana, što znači da se sa kartom može izlaziti i vraćati u biljni kompleks. Deca do osam godina ne plaćaju ulaznicu, kao ni studenti koji pokažu indeks na portirnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!