HANDKE SE ČEKA ŠEST MESECI: Biblioteka grada ima manje čitalaca nego inače

A. Vojinović

12. 07. 2020. u 00:38

ČLANOVI Biblioteke grada Beograda ostaju verni knjigama i u doba korone, pa i dalje redovno posećuju prestoničke riznice knjiga u svim opštinama.

ХАНДКЕ СЕ ЧЕКА ШЕСТ МЕСЕЦИ: Библиотека града има мање читалаца него иначе

Biblioteka Grada Beograda / Foto K. Mihajlović

Međutim, leto i godišnji odmori, kao i teška situacija sa epidemijom, koja se ponovo zahuktala u Beogradu, uticali su da se smanji broj sugrađana koji dolaze da izaberu željene naslove. U prethodnom periodu zaljubljenici u knjige najviše su čitali dobitnike Nobelove i NIN-ove nagrade, kao i domaće i strane klasike.

- Od druge nedelje juna počeli smo da radimo u normalnom kapacitetu. Ovih dana nam dolazi manje ljudi, leto je, godišnji su odmori, studenti odlaze kućama, a tu je i trenutna situacija sa virusom - navodi, za "Novosti", Bojan Kundačina, načelnik odeljenja za rad sa korisnicima. - Čitaonicu su prošle nedelje većinom koristili studenti koji su spremali ispite, ali smo morali u skladu sa merama da smanjimo broj ljudi koji sme da bude unutra i da napravimo raspored sedenja sa distancom. Nismo radili dok je trajalo vanredno stanje, ali smo zato svakog dana dobijali mejlove sa istim pitanjem - kada ćemo početi sa radom.

U gradskoj riznici knjiga na kraju Knez Mihailove ulice u prethodnom periodu najviše su se tražili nobelovci i dobitnici NIN-ove nagrade, a strani pisci više su čitani od domaćih.

 Bojan Kundačina / Foto K. Mihajlović

 

- Najpopularniji su aktuelni naslovi Elene Ferante, Knausgorova "Moja borba", nagrađivani pisci. Već više od pola godine ne možete doći do Handkeove slobodne knjige. Zatim, tu su još i Nele Karajlić "Solunska 28" i "Fajront u Sarajevu" - ističe Kundačina za naš list. - Strani pisci se više čitaju od domaćih, valjda na to utiče i veća ponuda. Od klasika na prvom mestu ubedljivo je "Sto godina samoće" od Markesa, zatim Andrićeva "Na Drini ćuprija", Dostojevski. Od domaćih autora posetioci biraju još i Mešu Selimovića, Miloša Crnjanskog, Boru Stankovića...

"PRIČAM NE SKITAM" NA INTERNETU

AKCIJA "Pričam ne skitam" u organizacije BGB počinje uskoro, a u okviru programa vodiće se tri odvojena razgovora sa poznatim piscima, kritičarima, muzičarima i glumcima. Prvi deo tiče se njihovog stvaralaštva u eri korone. U drugom delu preporučuju tri najznačajnije knjige koje trenutno čitaju, a treća priča je njihova percepcija o bibliotekama. Ove akcije će ići putem interneta preko linka na sajtu, kao i na fejsbuk-stranici BGB, najverovatnije već sledeće nedelje i trajaće mesec dana.

Članovi Biblioteke grada Beograda odgovorni su u najvećem broju slučajeva, pa uredno i na vreme vraćaju pozajmljene naslove. Prema rečima našeg sagovornika, za mesec dana prođe 6.000 korisnika, od tog broja 60 ne vrati knjigu na vreme, dok samo troje završi sa tužbom, što je zanemarljiv broj.

- Nakon 30 dana šaljemo jednu opomenu, posle 60 drugu, a u međuvremenu, iako to nije po pravilniku, zovemo ljude telefonom. Opomena pred utuženje se šalje nakon pola godine - kaže Kundačina.

Biblioteka je otvorena svakog radnog dana od 8.00 do 20.00 časova i subotom od 8.00 do 14.00 sati. Maksimalan broj knjiga koje korisnici mogu da pozajme je deset, ali kako određeni fond naslova ne sme da se iznosi iz biblioteke, posetiocima jedino preostaje otvorena čitaonica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)