PRVOG DANA 3.820 ZAHTEVA: Prijave za upis u vrtiće podnose se do 17. maja preko portala e Uprava

B.B.

09. 04. 2024. u 15:09

PRVOG dana preko portala eUprave podneto je 3.820 zahteva za upis dece u predškolske ustanove u prestonici. Prijavljivanje traje do 17. maja, a po završetku konkursa, 10. juna, u predškolskim ustanovama će izaći preliminarne rang liste.

ПРВОГ ДАНА 3.820 ЗАХТЕВА: Пријаве за упис у вртиће подносе се до 17. маја преко портала е Управа

Foto: P. Mitić

Prema rečima Biljane Marić, pomoćnika direktora Kancelarije za IT i eUpravu, kao i prethodne četiri godine za beogradske predškolske ustanove zahtevi podnose isključivo elektronskim putem na portalu eUprava.

- Prvi i osnovni preduslov jeste da roditelj ima nalog na Portalu eUprava - navela je Marić. - Usluga se pokreće prijavom na portal korisničkim imenom i lozinkom i u svega par koraka unoseći osnovne podatke o roditeljima i detetu. Usluga eVrtić namenjena roditeljima koji su državljani Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

ODBIJENICE

 

RODITELjI mališana koji ne budu upisani u državni vrtić mogu uzeti odbijenicu sa kojom konkurišu u privatnu predškolsku ustanovu uz subvenciju Grada, koja iznosi 33.000 dinara, koliko je ekonomska cena boravka u gradskim obdaništima. Boravak oko 58.000 dece u državnim vrtićima je besplatan. Privatne predškolske ustanove pohađa više od 22.000 mališana.

Marić je objasnila da se, prilikom korišćenja usluge eVrtić automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju nijedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze na neki od šaltera.

- Roditelji čija deca ne budu primljena po konkursu ili ne budu zadovoljni odlukom upisne komisije o tome gde im je dete raspoređeno mogu da predaju žalbe od 10. do 19. juna. Upisne komisije razmatraće žalbe roditelja od 20. do 28. juna - rekla je Marić.

Prošle godine je na konkurs podneto više od 18.800 elektronskih zahteva, a u jasle i vrtiće je krenulo više od 14.000 dece. Liste će biti objavljene u predškolskim ustanovama i na sajtu Sekreterijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave