SPOMENIK KNEZU MIHAILU: Jedinstveno umetničko delo i kulturna baština

Novosti online

24. 08. 2023. u 13:12

SPOMENIK knezu Mihailu je jedan od najpoznatijih i najlepših spomenika u Beogradu. Nalazi se na Trgu republike, u srcu grada, i predstavlja simbol slobode, kulture i napretka Srbije.

СПОМЕНИК КНЕЗУ МИХАИЛУ: Јединствено уметничко дело и културна баштина

Foto P. Milošević

Spomenik je podignut 1882. godine, u čast kneza Mihaila Obrenovića, koji je bio jedan od najznačajnijih vladara u srpskoj istoriji. 

Knez Mihailo je vladao Srbijom dva puta, od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine. Za vreme njegove druge vladavine, Srbija je postigla velike uspehe u političkom, ekonomskom i kulturnom pogledu. Knez Mihailo je uspeo da izdejstvuje povlačenje turskih posada iz srpskih gradova, čime je osigurao punu unutrašnju samoupravu Srbije.

Takođe je sklopio savez sa drugim balkanskim zemljama, radi zajedničke borbe protiv Otomanske imperije. Knez Mihailo je bio i veliki pokrovitelj umetnosti i nauke, te je podsticao razvoj prosvete, školstva i kulture u Srbiji.

Nažalost, njegova vladavina je prekinuta atentatom u Košutnjaku 1868. godine, kada su ga ubili nezadovoljni članovi njegove stranke.

Foto Ž. Knežević

Spomenik knezu Mihailu je delo italijanskog vajara Enrika Pacija, koji je pobedio na međunarodnom konkursu za izradu spomenika. Paci je prikazao kneza Mihaila na konju, u svečanoj uniformi, kako pokazuje rukom na oslobođene gradove. Spomenik je izrađen od bronze, a visok je oko 10 metara.

Na postamentu spomenika su četiri reljefa, koji prikazuju najvažnije događaje iz života i vladavine kneza Mihaila. 

To su: primopredaja ključeva Beograda od strane Ali Rize paše, skupština u Kragujevcu na kojoj je knez Mihailo proglašen za vladara, sastanak kneza Mihaila sa knezom Nikolom Petrovićem u Nišu, i sahrana kneza Mihaila u Sabornoj crkvi. Reljefi su rađeni prema crtežima srpskog arhitekte Konstantina Jovanovića. Na prednjoj strani postamenta je natpis: "Knezu Mihailu Obrenoviću III, narod srpski". Na zadnjoj strani je stih iz pesme Branka Radičevića: "Tvoja misao poginuti neće".

Spomenik knezu Mihailu je jedinstveno umetničko delo, koje odražava duh epohe u kojoj je nastalo. Spomenik je svedočanstvo o velikom doprinosu kneza Mihaila za oslobođenje i modernizaciju Srbije, kao i o poštovanju i zahvalnosti koje je narod imao prema njemu. Spomenik je i danas mesto okupljanja, proslave i protesta građana Beograda, koji u njemu vide simbol svoje istorije, identiteta i budućnosti. On je nezaobilazna turistička atrakcija, koja privlači pažnju i divljenje posetilaca iz celog sveta. Spomenik knezu Mihailu je ponos Beograda i Srbije.

Foto: grad Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave