ČISTIJI VAZDUH U VRTIĆIMA I UČIONICAMA: Grad izabrao firmu koja će nabaviti prečišćivače

B. Borisavljević

09. 01. 2024. u 17:32

NAKON okončanog javnog tendera, Grad je 5. januara poznatoj kompaniji dodelio posao nabavke 11.500 prečišćivača vazduha za prostorije u kojima borave deca u predškolskim ustanovama i školama. Na tender je stiglo deset ponuda, od kojih je izabrana bila dvostruko niža od procenjene vrednosti nabavke.

ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ У ВРТИЋИМА И УЧИОНИЦАМА: Град изабрао фирму која ће набавити пречишћиваче

Foto N. Živanović

Rok da prečišćivači budu u učionicama i sobama je 90 dana od dana potpisivanja ugovora, a troškove održavanja i servisiranja će snositi Grad.

Prema tenderskoj dokumentaciji, u javnoj nabavci je ponuđena cena od 666,6 miliona dinara, odnosno 5,69 miliona evra bez PDV. Kompanija kojoj je dodeljen posao ponudila je cenu od 275,2 miliona dinara ili oko 2,3 miliona evra sa PDV.

SPECIFIKACIJA

Tenderom je bilo precizirano da prečišćivači treba da pokrivaju površinu od 60 metara kvadratnih. Takođe, neophodno je da imaju PM senzore, WiFi konekcije i aplikacije, kao i da troše maksimalno 50 W. Prvobitni rok za isporuku je bio 20. decembar, ali je produžen, pa je odluka o dodeli ugovora doneta 5. januara.

Da podsetimo, Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa grada Beograda je polovinom prošle godine najavio kupovinu prečišćivača za vazduh za vrtiće i škole. Prethodno je, Gradski zavod za javno zdravlje 2021. godine izdao preporuku za upotrebu ovih uređaja u predškolskim ustanovama. Stručnjaci su savetovali da treba koristiti aparate sa HEPA filterima, koji, osim što čiste vazduh mogu i da otklone čestice virusa. Takođe, oni su mišljenja da treba koristiti aparate koji se mogu okačiti na zid, a ako to nije izvodljivo da se postave na stolove.

Preporuka je bila odgovor roditeljima i zaposlenima u predškolskim ustanovama koji su ranije sami nabavljali ove uređaje. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu iz decembra 2022. godine, od 415 vrtića u prestonici, prečišćivače vazduha koristi 96 obdaništa, a u čak 85 su ih kupili roditelji. Oni su odgovorni i za njihovo održavanje. Jedino je opština Stari grad dala na korišćenje prečišćivače vazduha za 11 vrtića u PU "Dečiji dani" na toj opštini, a za dva vrtića prečišćivače su donirale dve privatne fondacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave