BESPLATAN ENGLESKI JEZIK ZA 16.500 PREDŠKOLACA: Gradonačelnik Šapić za "Novosti" objašnjava dokle se stiglo sa realizacijom ove ideje

S.Vidačković

03. 10. 2023. u 12:30

SVI beogradski predškolci, njih 16.500, moći će da pohađaju besplatne časove engleskog jezika. Javna nabavka je pri kraju i kada se završi, roditelji će moći da prijave decu u svojoj predškolskoj ustanovi.

БЕСПЛАТАН ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК ЗА 16.500 ПРЕДШКОЛАЦА: Градоначелник Шапић за Новости објашњава докле се стигло са реализацијом ове идеје

Fot R. Šegrt

Ovako, o realizaciji ideje koju je najavio pre nekoliko meseci, za "Novosti" govori gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i dodaje da je želja Grada da ova novina postane tradicija.

- Ovo jeste novina, jer su roditelji do sada te časove plaćali kao posebnu uslugu - ističe Šapić. - Naš plan je da i to postane tradicionalno, da kada dete dođe u predškolski uzrast, časove engleskog obezbedi Grad Beograd.

Kada se administrativne stvari privedu kraju i tender bude završen, sve mame i tate koji budu želeli da njihov mališan ide na besplatne časove engleskog, dobiće uputstva kako i gde da se prijave.

Foto: Grad Beograd

PLANOVI Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

- Verujem da će to učiniti svi roditelji jer je engleski jezik bio najčešća aktivnost koju su birali i plaćali za svoju decu u predškolskom uzrastu i to je razlog zbog kog smo se odlučili da časovi engleskog budu besplatni - kaže gradonačelnik. - Predškolci će časove engleskog pohađati dva puta nedeljno.

I vrtići besplatni od septembra

PRVI put, Grad od septembra subvencioniše pun iznos ekonomske cene boravka u vrtiću u iznosu od 28.085 dinara za oko 58.000 mališana u državnim obdaništima. Isti iznos biće dotiran i roditeljima oko 22.000 dece upisane u privatne predškolske ustanove, a ostatak do punog iznosa u toj ustanovi plaćaće mame i tate.

Krajem juna, pred početak sednice Skupštine Grada na kojoj je usvojena odluka o rebalansu budžeta, Šapić je najavio da od jeseni roditelji više neće morati da plaćaju engleski svojim predškolcima, te da će se ubuduće ova usluga finansirati iz gradske kase. U proseku, pohađanje časova engleskog jezika za decu, koje se organizovalo po školama, iznosilo je između 3.000 i 3.500 dinara mesečno, te će buduća ušteda na ovoj aktivnosti svakako značiti za porodični budžet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)