POMOĆ ZA MLADE U SUKOBU SA ZAKONOM, PORODICOM, ŠKOLOM: Otkrivamo kako će da izgleda dnevni boravak za decu sa problemima u ponašanju

S.V.

14. 09. 2023. u 22:00

PRESTONICA će dobiti dom za maloletnike koji su u sukobu sa roditeljima, školom, društvom ili zakonom.

ПОМОЋ ЗА МЛАДЕ У СУКОБУ СА ЗАКОНОМ, ПОРОДИЦОМ, ШКОЛОМ: Откривамо како ће да изгледа дневни боравак за децу са проблемима у понашању

Foto Shutterstock

Na nedavno održanoj sednici Skupštine Grada, usvojena je inicijativa gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu da se u Beogradu otvori dnevni boravak za decu i mlade koji imaju problematično ponašanje.

Korisnici ove usluge, koja će biti o trošku Grada, namenjena je deci uzrasta od sedam do 18 godina, koji manifestuju probleme u ponašanju i u ovu ustanovu dolaziće na inicijativu roditelja, staratelja ili odgovarajuće institucije, a po proceni organa starateljstva. Takođe, u ovaj dnevni boravak dolaziće mladi od 14 do 18 godina, odnosno do 21 godine po odluci tužilaštva ili sudova u okviru primene vaspitne mere, naloga ili posebne obaveze. Odnosno, to je institut za pomoć i podršku krivično neodgovornoj deci, učiniocima krivičnih dela.

Dnevni boravak ove vrste detetu i mladoj osobi daje mogućnost da kroz brojne aktivnosti i pozitivne interakcije sa drugim osobama, uz nadzor uspostavi odnos sa pozitivnim vrednostima sredine kojoj pripada, ojača svoje kapacitete, prevaziđe prisutne rizike, te stekne pozitivna iskustva koja u budućem životu mogu biti model rešavanja problema. Rizik od ponavljanja ili napretka problematičnog ponašanja postaće minimalan, odnosno zanremarljiv.

- Ova usluga socijalne zaštite ima svrhu da prevenira maloletnički kriminalitet i druge oblike štetnog ponašanja dece i mladih, te predstavlja pomoć da mlade osobe postanu dobro integrisane i korisne sebi i društvu - piše u Odluci. - Preventivnog karaktera, ove aktivnosti doprineće daljem razvoju kapaciteta dece i mladih sa problemima u ponašanju, bez stigmatizacije njih i njihovih porodica uz ravnopravan tretman u društvu.

Deca i mladi koji budu dolazili u ovu ustanovu, učestvovaće u raznim edukativnim, radno - okupacionim, savetodavno - terapijskim, edukativnim, sportskim i rekreativnim aktivnostima u skladu sa njihovim potrebama, sklonostima i sposobnostima, tako da se ne ometa njihovo školovanje ili odlazak na posao.

Odluku o otvaranju ovakvog dnevnog centra pozdravio je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. On je pojasnio da u gradu ne postoji takva usluga, koja bi omogućila određene tretmane, razgovore i aktivnosti. To je, prema njegovim rečima, jedan od uzroka vršnjačkog nasilja.

- Usluge centra biće besplatne i tu će moći da dolaze deca u pubertetu koja imaju problema, a prepuštena su samo roditeljima. Tako bi se prevazišao period koji nije beznačajan u njihovom odrastanju - poručio je Šapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)