SRPSKI ZANATLIJA SVETSKOG RENOMEA: Izložba posvećena dizajneru Petru Zariću u Muzeju primenjene umetnosti

A. Z. K.

15. 08. 2023. u 07:00

U MUZEJU primenjene umetnosti danas će biti otvorena izložba posvećena opusu i delima dizajnera enterijera Petra Zarića.

СРПСКИ ЗАНАТЛИЈА  СВЕТСКОГ РЕНОМЕА: Изложба посвећена дизајнеру Петру Зарићу у Музеју примењене уметности

Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda

Ove godine obeležava se 121 godina od njegovog rođenja, a ljubitelji dizajna će biti u prilici do 1. septembra da vide postavku koja nosi ime "Petar Zarić, stručno crtanje i detaljisanje, obrada drveta, unutrašnja arhitektura u drvetu".

Pred posetiocima Muzeja naći će se originalne skice, projekti, fotografije Zarićevih radova, komadi nameštaja i drugi elementi enterijera. Izložbu organizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a autorke su Snežana Negovanović i Dobrila Ivanić Zdravković, koja je i unuka Petra Zarića.

- Tokom rada na obnovi Centralne kule Starog sajmišta, stupili smo u kontakt sa Zarićevim potomcima - saopštili su u Zavodu. - U njegovoj bogatoj zaostavštini nalazi se i album sa fotografijama koje je on lično napravio tokom uređenja enterijera Centralnog paviljona i Zadužbine Nikole Spasića u kompleksu novoizgrađenog Beogradskog sajma 1937. godine. Njega su krasile brojne veštine, bio je odličan crtač i poznavao je drvo kao materijal, tačnije stilove, kvalitet i ćud drveta.

Obuka i ulaganje u veštine

EVROPSKA komisija proglasila je ovu godinu za "Evropsku godinu veština". Cilj je da se promoviše i ulaže u obrazovanje i obuku.

- Kroz obuku zanatlija može se pomoći ljudima da se prilagode potrebama tržišta rada i tehnološkim promenama. Ova izložba nudi i niz ideja i rešenja u razvoju zanatstva i veština za nove potrebe današnjeg trenutka - rekli su u Zavodu.

Petar Zarić rođen je 1902. godine u Valjevu, posle osnovne škole i realne gimnazije završio je stolarski zanat. Između dva svetska rata usavršavao se u brojni stručnim školama u inostranstvu. Po povratku u Srbiju u Zvečanskoj 12 napravio je stolarsku radionicu pod nazivom "Umetnički stolar Petar Zarić", gde je stvarao celog života. Od 1947. godine počeo je da radi u Školi za primenjenu umetnost.

Tokom svoje karijere umetnički pečat dao je mnogim izložbenim prostorima u Srbiji i inostranstvu, izrađivao je nameštaj,ikonostase i crkveni nameštaj.

Ova postavka, osim što treba da pokaže umeće i delo Petra Zarića, ima za cilj i da skrene pažnju na ugroženo materijalno i nematerijalno zanatsko nasleđe. Osim toga, u Zavodu smatraju da bi mogla da bude i podsticaj pojedincima da se usavršavaju u oblasti zanatstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)