DŽUNGLA UMESTO PARKA: Zapuštene javne površine u naseljima na levoj obali Dunava

B.B.

13. 07. 2023. u 11:22

DžUNGLA na asfaltu - tako bi se slikovito mogao opisati izgled pojedinih delova naselja Borča, Kotež, Padinska skela..Trava i korov viši od metar, postali su leglo komaraca i drugih insekata, a za očekivati je i da se pojavi neko leglo zmija.

ЏУНГЛА УМЕСТО ПАРКА: Запуштене јавне површине у насељима на левој обали Дунава

Foto: Privatna arhiva

Reč je o površinama koje se nalaze uz trotare, ulice kojima prolazi javni prevoz koje bi trebalo da budu pokošene i uredne. Međutum, za održavanje naselja na levoj obali Dunava kao da niko ne mari, pa su građani prepušteni sami sebi.

Našoj redakciji su se javili stanovnici stambenih zgrada u Ulici Milana Ajvaza. Kažu da se ne sećaju kada su videli da su ekipe iz "Zelenila" bile u ovom delu Borče.

- Parkić ispred vrtića "Dunavska bajka" je potpuno zarastao u korov, a košarški teren i koševi se ne vide od rastinja koje je više od metra - ogorčeni su građani. - Sramota da ovako izgleda park pored obdaništa. Ni psi više neće da idu tamo. Ne znamo kad su poslednji put ovde kosili travu. Slično je i oko zgrada. Neki stanari plate da se pokosi deo, ali to je valjda u nadležnosti "Zelenila". Svako od nas bi pokosio da ima svoje dvorište. Ista je situacija i u Ulici valjevskih odreda.

CENOVNIK

Košenje zelenih površina se naplaćuje u zavisnosti od veličine i konfiguracije terena.

Tako za travu višu od 35 centimentara na pet ari prostora cena je 5.000 dinara, a do 12 centimentara - 3.000. Na površinama većim od pet ari cena je devet dinara po kvadratnom metru.

U Padinskoj skeli situacija još gora. Ogromna trava pored ulice u starom delu naselja, u blizini Psihijatrijske bolnice, na okretnici autobusa... Građani, uglavnom održavaju površine ispred zgrada i kuća, ali ono što je "ničiji prostor" je pravo ruglo.

- Javne zelene površine u stambenom naselju Kotež i Borča u redovnom Programu održavanja JKP "Zelenilo-Beograd, ali ne svih jer nisu kompletna naselja predata na održavanje - kažu u "Zelenilu". - Dinamika košenja je utvrđena Programom održavanja zelenih površina koji donosi Sekretarijat za komunalne i stambene poslove grada Beograda, a usvaja ga Skupština grada Beograda. Konkretno, stambeno naselje Kotež i Borča pripadaju petoj kategoriji održavanja stambenih naselja i kosi se 4 do 5 puta u sezoni. Stambeno naselje Padinska skela nije u redovnom programu održavanja JKP "Zelenilo-Beograd".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)