BORČA DOBIJA TREĆU CRKVU: Izliven temelj za hram Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Pretok

A. Z. K.

19. 06. 2023. u 14:53

U BORČI će biti izgrađena još jedna crkva. Hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom biće smešten u naselju Pretok u Petkovačkoj ulici.

БОРЧА ДОБИЈА ТРЕЋУ ЦРКВУ: Изливен темељ за храм Светог Василија Острошког у насељу Преток

GO Palilula

Krajem aprila osveštani su zemljište i krst, a sredinom maja izliveni su temelji i položena povelja na mestu gde će biti podignuta crkva. Završetak će zavisiti od pomoći i donacija vernika.

U ovom delu Borče izgrađene su brojne porodične kuće u kojima živi nekoliko hiljada ljudi. Već neko vreme postoji potreba da se izgradi crkva. Hramovi koji postoje u Borči žiteljima Pretoka nisu blizu.

Prema rečima oca Branislava, starešine Crkve Svete Petke na Ovčanskom putu, već duže vreme postoji inicijativa i želja građana ovog dela Borče da se u njihovom naselju izgradi hram.

- Onima koji nemaju svoj lični prevoz odlazak u neku od postojećih crkava je otežan, s obzirom na to da su one udaljene - rekao je otac Branislav. - Vladika banatski Nikanor izašao je žiteljima ovog naselja u susret i odredio zemljište koje se nalazi u središnjem delu naselja. Odabrana je parcela na kraju Petkovačke ulice, koja se nekada zvala Sedma nova. Tu će se graditi crkva u čast i spomen Svetog Vasilija Ostroškog.

Osveštavanju su prisustvovali su i predstavnici opštine Palilula, sveštenici borčanskog namesništva i mnogobrojni vernici. Par dana kasnije započeti su i radovi na izlivanju temelja.

Najstarija iz 1798.

NAJSTARIJA pravoslavna crkva u Borči smeštena je u starom delu naselja. Izgrađena je 1798. godine. Posvećena je Svetom ocu Nikolaju i podizanje je iniciralo 27 ribarskih porodica iz okoline Pančeva, koje su se doselile u ovaj kraj. Drugi borčanski Hram Vaznesenja Gospodnjeg podignut je 2006. godine, na mestu gde se nalazila kapela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)