ŠAPIĆ OBJAVIO GDE SE PREMEŠTA ZOO-VRT: Određena nova lokacija na 14 hektara, ali ostaje u gradu

S.V.

03. 02. 2023. u 14:52

KAKO bi Kalemegdan bio zaštićen i postao deo UNESKO liste, beogradski Zoološki vrt biće premešten na Adu Ciganliju, odnosno Adu Safari. To je danas potvrdio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić koji je obišao ovu lokaciju i predstavio budući plan.

ШАПИЋ ОБЈАВИО ГДЕ СЕ ПРЕМЕШТА ЗОО-ВРТ: Одређена нова локација на 14 хектара, али остаје у граду

Foto P. Milošević

- Odlučili smo da je Ada Safari izbor za zoo-vrt, zbog uslova u kojima se životinje nalaze i zbog Kalemegdana, našeg najvećeg kulturnog dobra koje nije zaštićeno UNESKO listom. Bilo je do sad sličnih predloga, bivši direktor zoo-vrta Vuk Bojović želeo je da se životinje premeste na Veliko ratno ostrvo, ali to nije bilo moguće jer su tamo česte poplave. Razmišljalo se ranije o Krnjači i Surčinu, ali se i od tog odustalo - ističe gradonačelnik.

BEOINFO

 

Šapić kaže da zoo-vrt treba da bude deo gradske celine, da bude blizu ljudi koji će da ga posećuju, ali i da životinje imaju svoj komfor. Iako projekat novog zoo-vrta još uvek nije gotov, gradonačelnik se nada da će biti završen za dve dtri godine, a novi zoo-vrt bi se prostirao na 14 hektara, što je duplo više od sadašnjeg.

BEOINFO

PLANOVI Gradonačelnik Aleksandar Šapić pokazuje buduću lokaciju Zoo vrta

- Ada Safari je odlično rešenje jer  će životinje biti u prirodi, pored reke u zelenilu i u tišini, ali i praktično u centru grada. Obližnje naselje Partizan u kojem živi oko 270 porodica moraće da se ruši, a u toku su pregovori sa ljudima o odgovarajućoj stambenoj kompenzaciji. Razmatra se gde će biti izgrađeni stanovi za one koji će biti preseljeni. Niko neće ostati bez krova nad glavom - poručio je on.

Najavio je da će na jednoj od sledećih skupština biti reči o izgradnji pešačkog mosta od Ade do Novog Beograda, te će pokušati da jednu od trasa žičare koja je trebalo da poveže Novi Beograd i Košutnjak sagrade do Ade.

BEOINFO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MLADI PAR SA KUBE ODUŠEVLJAVA IGROM U KNEZ MIHAILOVOJ: Ritam sambe na poklon