OTPRAVNICI ODLAZE U PROŠLOST? Sa velikog broja okretnica javnog prevoza najavljene značajne promene

Š. Marović

12. 12. 2022. u 06:45

SA velikog broja okretnica javnog prevoza u prestonici u narednom periodu biće povučeni otpravnici, a oko 35 odsto terminusa ni do sada ih nije imalo!

ОТПРАВНИЦИ ОДЛАЗЕ У ПРОШЛОСТ? Са великог броја окретница јавног превоза најављене значајне промене

Foto Google streat

Kako ističu vozači koji svakodnevno saobraćaju prestoničkim ulicama, time se zatvaraju i sanitarni čvorovi u ovim objektima, pa mnogobrojni šoferi neće imati mogućnost da obave fiziološke potrebe.

Otpravnici, koji su uvek bili važan šraf u funkcionisanju javnog prevoza, polako odlaze u prošlost, a to će se uskoro desiti i na okretnici kod Cvetkove pijace i na Medakoviću.

Poražavajuće deluje podatak da ni do sada čak trećina terminusa nije imala ljude koji su uredno vodili računa o svim dolascima i odlascima vozila gradskog prevoza. Tako su vozači, kako bi se osvežili, morali da "uskaču" u obližnje kafane, kladionice, prodavnice i to uz dozvolu zaposlenih. Upravo se oni najviše i žale na to što će otpravnici potpuno nestati sa platnog spiska u GSP.

Nestankom ovog važnog dela slagalice, nastaće i niz velikih problema, posebno na dugačkim linijama, koje u jednom smeru traju i preko 60 minuta. Najgore od svega svakako će biti to što će se na već sada velika kašnjenja i neredovne polaske prevoz dodatno poremetiti. Zato i brojni građani negoduju zbog ove odluke.

- Sada kašnjenja samo mogu da se povećaju, ipak su otpravnici to "peglali" koliko-toliko - istakla je za "Novosti" I. M. sa Zvezdare.

Foto Z. Jovanović

- Nesnosne su gužve, posebno u špicevima red vožnje kao da ne postoji. Biće problem i za vozače koji su na tim mestima mogli da se osveže, umiju, malo odmore do polaska u novu vožnju. Zaista, ukoliko dođe do toga, biće još teže izvući se iz problema u koje je upao prevoz u prestonici.

Zadaci otpravnika u prethodnom periodu bili su raznovrsni, pa je tako usled nepoštovanja reda vožnje ili iskakanja iz istog njihova organizacija vozača bila od velike pomoći, kako bi se sve vratilo u uobičajene tokove. Tu je bilo i sugerisanje šoferima da, ukoliko bi autobus na okretnicu došao sa zakašnjenjem, odmah krene nazad, kako se ne bi gubilo vreme. Ovako će šoferi to moći isto da rade, ali po svom nahođenju, jedino ako im drugačije ne jave iz Kontrolno-operativnog centra, koji je na sebe preuzeo svu odgovornost.

Foto N. Fifić

BILI NA METI GRAĐANA

NAPADI na otpremnike prethodnih godina bili su retki, ali su se dešavali. Pre nekoliko godina, u prepodnevnim časovima, napadnut je otpravnik vozila na stanici Zemun - Gornji grad. Posle kratke rasprave sa nepoznatim licem, zaposleni u GSP je udaren i dobio je povrede lica, ali su one brzo sanirane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)