STAN NA DVE GODINE I - PROSEČNA PLATA: Grad pomaže posle izlaska iz doma za nezbrinute i gubitka roditelja

B. Borisavljević

03. 11. 2022. u 11:10

MLADI bez roditeljskog staranja koji posle završetka školovanja ili punoletstva napuštaju domove za nezbrinutu decu ili mališani koji ostanu bez oba roditelja, nisu prepušteni sami sebi.

СТАН НА ДВЕ ГОДИНЕ И - ПРОСЕЧНА ПЛАТА: Град помаже после изласка из дома за незбринуте и губитка родитеља

Dom u Zvečanskoj ulici, Foto P. Mitić

Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu obezbedili su šest stanova, namenjenih za 12 stanara, u kojima oni mogu da borave dve godine, a u izuzetnim slučajevima, i duže.

Takođe, oni imaju i mesečnu nadoknadu u iznosu od 92.549 dinara, što je prosek u gradu, koju mogu primati godinu dana.

Prema podacima Gradskog centra za socijalni rad, u dva stana su korisnici, a pristigli zahtevi za ovu uslugu su u postupku obrade.

U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu ističu da Grad vodi odgovornu socijalnu politiku, koja je usmerena ka zadovoljavanju potreba svih lica kojima je podrška sistema socijalne zaštite potrebna. Posebna pažnja usmerena je na decu i mlade koji se u ovom slučaju ohrabruju za početak samostalnog života. Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite predviđena je usluga - privremenog stanovanja za decu i mlade bez roditeljskog staranja koji napuštaju zaštitu.

- Pravo da koriste ovu uslugu imaju mladi bez roditeljskog staranja korisnici usluge domskog ili porodičnog smeštaja, po prestanku korišćenja usluge smeštaja - navode u sekretarijatu.

- Uslov je da nema mogućnosti povratka u sopstvenu porodicu, da su završili školovanje i da se profesionalno osposobljavaju Takođe, odnosi se i na decu kojima su oba roditelja preminula, a za staratelja im je postavljen brat ili sestra, sa kojim žive u zajedničkom domaćinstvu.

Ova usluga je za sve korisnike besplatna, uz obavezu plaćanja računa za komunalne usluge.

Neophodno je da mladi imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda. Kako ističu u sekretarijatu, ova pomoć je od velikog značaja za mlade koji napuštaju ustanove socijalne zaštite ili hraniteljsku porodicu, ili nemaju mogućnost da se vrate u svoju biološku ili srodničku porodicu, kao ni mogućnost da započnu samostalan život.

- Grad raspolaže sa šest dvosobnih stanova, u kojima može da živi 12 mladih - ističu oni.

- Grad je obezbedio svoj deci i mladima bez roditeljskog staranja koji napuštaju sistem zaštite i pravo na stalnu novčanu pomoć, u mesečnom iznosu od jedne prosečne zarade, što trenutno iznosi 92.549 dinara. Ovo pravo ostvaruje se od dana prestanka usluge smeštaja, najduže godinu dana. Neophodno je da oni, najmanje dve godine pre završetka školovanja, imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda.

Pored stalne novčane pomoći, mladi koji napuštaju zaštitu, imaju pravo i na jednokratnu i interventnu novčanu pomoć.

ODLUKA POSLE TEKSTA U "NOVOSTIMA"

POSLE teksta u "Novostima", objavljenog u decembru 2019. godine, o Nikoli Petroviću (na slici) iz Ugrinovaca i njegovim sestrama, koji je postao njihov staratelj posle smrti oba roditelja, Skupština grada je dopunila odluku o privremenom stanovanju.

Zahvaljujući velikoj akciji našeg lista, izmenama je predviđeno da će stan dobijati deca i mladi bez roditeljskog staranja, kojima su oba roditelja preminula, a za staratelja je postavljen brat ili sestra sa kojim čine zajedničko domaćinstvo.

- Uslov je da u svojini nema imovinu od koje može da ostvari prihod ili pravo svojine nad useljivim stanom - navodi se u dokumentu.

- Najmanje godinu dana mora da ima prebivalište na teritoriji Beograda. Staratelj, brat ili sestra, u ovom slučaju ostvarivaće pravo na 50 odsto od visine prosečne mesečne zarade u Beogradu, dok će ostalim članovima porodice pripasti 25 odsto.

KONTROLA

GRADSKI centar za socijalni rad kontroliše korišćenje stanova i pruža stručnu pomoć korisnicima privremenog stanovanja.

- Ako se utvrdi da se stan ne koristi namenski, oštećuje ili ne održava u urednom stanju ili da se ometaju drugi korisnici, privremeno stanovanje može prestati i pre isteka roka na koji je određeno - ističu nadležni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)