POLICIJA ULAZI U GSP? Na sednici gradske skupštine 12 preduzeća dobilo novo rukovodstvo, gradonačelnik najavio oštre mere

S. Vidačković - A. Vojinović

19. 08. 2022. u 08:44

VOLEO bih da Uprava kriminalističke policije uđe u GSP i bilo koje gradsko preduzeće gde bude sumnje.

ПОЛИЦИЈА УЛАЗИ У ГСП? На седници градске скупштине 12 предузећа добило ново руководство, градоначелник најавио оштре мере

Gradonačelnik Šapić za govornicom, Foto M. Anđela

Onaj ko je kršio zakon, kojoj god stranci bude pripadao, ima da odgovara. Videćemo šta ćemo zateći u GSP, uopšte neću da prejudiciram. Što se tiče čitavog javnog prevoza, prve mere su uklanjanje reklama sa autobusa i raskid s turskom firmom koja se bavi naplatom karata.

To je, odgovarajući na odbornička pitanja na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda koja je trajala skoro 12 sati, rekao gradonačelnik Aleksandar Šapić. On je naglasio da gradski prevoz neće poskupeti u narednih godinu i po dana, jer "nema smisla poskupljivati nešto što niko ne plaća".

- Potpuno je nelogično da karte naplaćuje neko ko ne zna kako funkcioniše javni prevoz i taj ugovor ćemo probati da raskinemo. Ne znam kako i po kojoj ceni, ali ćemo ga raskinuti.

Tačno da je ugovor produžen prošle godine, ali to nije dobro jer naplaćuju samo 15 odsto karata - istakao je Šapić.

- Ne kažem da je bilo malverzacija, samo mislim da nisu imali interes da se trude da naplaćuju karte. Imali su svoj procenat, došli su do jedne cifre i tu stali. Sada razgovaramo sa njima. Jedna od mera je i da ukinemo reklame sa autobusa jer nam javni prevoz liči na "Mikijev zabavnik", a prihodi od toga su kao 30 bilborda u Beogradu.

Zakonski je sve u redu, ali će neko morati politički da odgovara za mnoge stvari.

Osim traženja rešenja za poboljšanje javnog prevoza, glavne teme zasedanja bile su smene direktora i izbor novih rukovodilaca gradskih preduzeća i nekoliko javnih ustanova.

Izabrano je 12 vršilaca dužnosti direktora nekih od najvažnijih komunalnih preduzeća i to na godinu dana.

Na dinamičnoj sednici, predsednik Skupštine Nikola Nikodijević imao je "pune ruke posla" i gotovo sve vreme opominjao je prisutne da se drže dnevnog reda i paze na Poslovnik. Opozicija je negodovala jer su im materijali za sednicu u kojima je bio spisak razrešenih i novopostavljenih rukovodilaca dostavljen nekoliko minuta pre početka zasedanja. Mila Popović iz odborničke grupe "Ujedinjeni" podnela je predlog da se izbor novih direktora prebaci sa skraćenog na redovni postupak, kako bi bilo vremena za raspravu. Međutim, svega 25 glasova od prisutnih 96 odbornika (od ukupno 110) bilo je nedovoljno za usvajanje tog predloga. Direktori su izabrani po skraćenom postupku, bez rasprave, ali je ova tačka produžila trajanje sednice na gotovo ceo dan.

- Nismo vam dali imena direktora, ne zato što ih se stidimo, nego da ih ne biste ismevali i da ih vaši mediji ne bi koristili kao krpe za brisanje poda - poručio je gradonačelnik opoziciji.

- Novi direktori će pred vama i svim građanima da odgovaraju za ono što rade, nema zaštićenih. Menjamo ih jer nismo zadovoljni i dolaze novi da bi bolje radili posao.

Foto M. Anđela

Dugonajavljivani Plan stabilizacije za predstojeću jesen i zimu nije predstavljen juče, a Šapić je rekao da će u sledećih mesec dana detaljno raditi na tome gde sve može da se uštedi novac, od kojih stvari će morati da se odustane da bi se sredstva prebacila na nove troškove koji su nastali usled svetske krize, te da će rebalans budžeta biti urađen u septembru. On je Beograđanima poručio da ne treba da brinu za predstojeću zimu.

Čarki je bilo i zbog izbora dva nova člana Gradskog veća jer su u međuvremenu Marija Leković i Aleksandra Čamagić podnele ostavke. Umesto njih, izabrani su general Svetozar Andrić i Jovan Jokić. Deo opozicije je za govornicom pitao kako general Andrić može da bude član Gradskog veća, kada je u krivičnom postupku. Govoreći o Andrićevoj biografiji i zaslugama, gradonačelnik je "pecnuo" Dobricu Veselinovića iz koalicije "Moramo" i pojasnio o kakvom krivičnom postupku je reč:

- Gospodine Veselinoviću, biografija generala Andrića je za vašu sabrana dela Fjodora Dostojevskog. Od svega što sam našao u vašoj biografiji je da ste se 10 godina bavili građanskim aktivizmom, a ja i dalje ne znam šta to tačno znači. Najveći doseg vam je bio da ste bili menadžer kampanje "Hoću ceger, neću kesu". Andrić je u svojoj dugogodišnjoj vojnoj karijeri bio učesnik nesrećnih ratova devedesetih i čovek za primer na ovim prostorima. Krivičnu prijavu je podneo Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić.

Protiv koga oni podnesu krivičnu prijavu, treba da bude slavljen u srpskom narodu.

Ponosan sam što je Andrić odsad član Gradskog veća - rekao je Šapić, posle čega je usledio aplauz naprednjaka.

Dnevni red je sadržao 12 tačaka, Foto M. Anđela

Posle višečasovnih rasprava, među kojima je bilo reči i o održavanju gej parade do poplava u Batajnici, beogradski odbornici odlučili su o dodeli stambene podrške ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca, izgradnji gasne stanice za napajanje autobusa na gasni pogon, plaćanju komunalnih usluga za povlašćene kategorije, povećanju cene po pređenom kilometru za prevoznike "Lasta", "Ariva" i "Avala bus", javnim parkiralištima, davanju saglasnosti na statut JKP "Gradska čistoća", uklanjanju reklama s gradskih autobusa, promeni osnivačkog akta Prihvatilišta za odrasla i stara lica, Izveštaju o bezbednosti saobraćaja za prošlu godinu i upravljanju otpadom Grada od 2021. do 2030... Takođe, po skraćenom postupku izabrani su i novi članovi školskih odbora, upravnih i nadzornih odbora u jednom broju gradskih preduzeća i ustanova, te stalnih radnih tela Skupštine grada.

RAZREŠENI I SEKRETARI

NA pitanje "Novosti" da li su tačne informacije da su Nataša Stanisavljević i Dragana Belojević, sekretarke za socijalnu zaštitu i sport podnele ostavke, gradonačelnik Šapić je odgovorio:

- Nataša Stanisavljević je podnela ostavku a na njeno mesto kao v. d. smo imenovali Aleksandru Čamagić, a Dragana Belojević je razrešena dužnosti. Umesto nje smo postavili Nikolu Penića. Takođe, razrešen je i sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, a na njegovo mesto dolazi moj dojučerašnji pomoćnik Predrag Lukić.

Dnevni red je sadržao 12 tačaka, Foto M. Anđela

ENERGIČNI LjUTOVAC

ENERGIČNI govor odbornika koalicije "Moramo" Milana Ljutovca, koji je pričao o problemima u Batajnici, nedostajućoj kanalizaciji, slabom pritisku vode - u jednom momentu pretvorio se u vikanje i prepucavanje sa naprednjacima. Gradonačelnik je Ljutovcu poručio da "ne histeriše na 15 centimetara, već da normalmo govori".

- Najveći deo tih naselja gradio je naš nesrećni narod kog ste vi danas optužili za genocid, a vaša odbornička grupa je ta koja podržava Natašu Kandić koja ga optužuje za genocid - obratio se Šapić koaliciji "Moramo".

Na to je odbornik Ljutovac povikao "Sram te bilo, moja porodica je došla zbog ratova", pa ga je predsednik Skupštine Nikola Nikodijević opomenuo, a gradonačelnik je nastavio:

- Onda moraš da rešiš to pitanje s drugarima s kojima sediš tu. Pošto vidim da se niko sem tebe nije uzbudio. Uvredili su te ljudi s kojima sediš u odborničkoj grupi, jer vi kažete da je srpski narod genocidan i da smo mi krivi za ratove devedesetih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave