NA MAKIŠKOJ STRANI SVE SKUPLJE 40 ODSTO: Cena dana provedenog na Adi različita, ali vikendom sve dupke puno

Š. Marović

02. 07. 2022. u 14:00

KUPALIŠNA sezona na Adi Ciganliji svečano je počela 27. juna podizanjem plave zastave, a tropski dani tradicionalno povećavaju broj građana na najpoznatijem prestoničkom kupalištu.

НА МАКИШКОЈ СТРАНИ  СВЕ СКУПЉЕ 40 ОДСТО: Цена дана проведеног на Ади различита, али викендом све дупке пуно

Foto N.Skenderija

O bezbednosti posetilaca svakodnevno brine od 40 do 60 spasilaca, kao i druge dežurne službe. Cene su u odnosu na prošlu godinu znatno uvećane, pa je tako za dve ležaljke i suncobran potrebno izdvojiti i do 2.000 dinara, a za obrok brze hrane od 250 do 450 dinara.

Reporteri "Novosti" obišli su juče Savsko jezero, koje ima gotovo šest kilometara uređenih plaža i zatekli građane koji su uživali na vrelini. Neki su se brčkali u vodi čija je temperatura ovih dana oko 21 stepen, dok su se mnogi rashlađivali uz sladolede i ceđene sokove. Otvaranje ovogodišnje sezone kasnilo je zbog održavanja Svetskog kupa u kajaku, ali to nije omelo građane glavnog grada da redovno posećuju ovaj deo prestonice. Takođe, moguće je sresti sve više stranaca, koji iz godine u godinu polako otkrivaju "beogradsko more".

Sugrađani uglavnom izbegavaju najskuplje ležaljke, Foto N.Skenderija

O kvalitetu vode posetioci nemaju potrebe da brinu jer njenu ispravnost, kao i godinama unazad, proverava Gradski zavod za zaštitu zdravlja, dva puta nedeljno počevši od maja, na četiri različite tačke. Dokaz da je Savsko jezero bezbedno poslednjih deset godina je i međunarodno priznanje, odnosno plava zastavica, koja se dobija za kvalitet u turizmu, zaštitu životne sredine i bezbednost na kupalištu. I ove kupališne sezone Ada će obilovati brojnim sportsko-rekreativnim sadržajima, koje je moguće isprobati tokom celog dana.

Cene hrane i pića, ali i iznajmljivanja ležaljki, variraju od toga da li je u pitanju makiška ili novobeogradska strana kupališta. Tako, na ovoj prvoj celodnevno iznajmljivanje dve ležaljke i suncobrana košta 2.000 dinara, dok se na drugoj uz kupljeno piće ta usluga uopšte ne naplaćuje. Takođe, cena flaširane vode od 0,7 litara na makiškoj strani košta 395 dinara, a za onu od 0,33 potrebno je izdvojiti 245 dinara.

Točena piva od pola litre kreću se od 350 do 420, dok gazirani sokovi koštaju oko 300 dinara. Samo nekoliko stotina metara dalje piće je jeftinije za oko 40 odsto.

- Dosta je skuplje u odnosu na prošlu godinu, ali je i dalje leti destinacija broj jedan u glavnom gradu - ističe za "Novosti" jedan od sugrađana.

- Gužve su uglavnom subotom i nedeljom, dok je radnim danima situacija nešto drugačija.

Mnogo više građana posećuje makišku stranu, pošto je dosta bliže stajalištima i parking-prostoru. Ipak, povoljnije je otići na novobeogradski deo, bar za one kojima je važno koliko će da potroše.

Ceđeni, ručno pravljeni sokovi mogu se kupiti za 200 do 300 dinara. Sladoledi iz frižidera koštaju od 60 pa sve do 180 dinara, korneti 170, a oni u čaši 230 dinara.

Krofnice se na "beogradskom moru" mogu naći po ceni od 150 do 250 dinara, dok je kuvani kukuruz 150 dinara. Kokice se, zavisno od pakovanja, kreću od 100 do 200 dinara, a sendviči do 300 dinara. Brzu hranu moguće je pronaći po ceni od 250 pa do 450 dinara.

Cene u restoranima variraju od lokala do lokala, pa je tako u onim popularnijim hrana skuplja u odnosu na ostale. Tako se korektan ručak može naći po ceni od 600 do 1.000 dinara. Inače, na Adi građani imaju na raspolaganju i penjanje na veštačku stenu, pejntbol, laser tag, avantura park i mnogobrojne golf terene.

Foto N.Skenderija

BANDžI, BICIKLI I PEDALINE

ZA kupače koji posete Adu na raspolaganju su i aktivnosti poput skijanja na vodi, bandžidžampa, vožnje pedalina ili bicikla.

Električni skejt može se iznajmiti za 600 dinara po satu.

Veliki bicikli kreću se od 290 dinara za sat, do oko 1.000 za celodnevno rentirnanje, dok su manji od 150 za sat do 525 dinara za dan. Skijanje na vodi košta od 2.100 dinara za pola sata do 3.900 dinara za četiri sata, dok je dnevna karta 4.200. Višednevne, višemesečne i sezonske karte kreću se od 28.000 do 67.000 dinara.

PET LINIJA DO JEZERA

TOKOM letnjih meseci svakog dana od 9 do 21 sat uvedeno je pet linija koje rade samo u ovom periodu godine, a sve saobraćaju do Ade Ciganlije na 22 do 27 minuta. Kao polazno, koristiće se stajalište "Ada Ciganlija" ispred nekadašnje šećerane, a kao dolazno stajalište "Čukarica" u visini parkinga na ovom kupalištu. Sezonske linije ADA (1-5), kada je loše vreme i značajno smanjen broj posetilaca na ovom kupalištu, biće redukovane ili privremeno obustavljene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade