ŠKOLA I ULICA PO UČITELJICI DRAGOJ: U znak zahvalnosti oko 700 žitelja Rakovica sela potpisalo peticiju za promenu imena odeljenja OŠ "Jajinci"

S. Vidačković

22. 05. 2022. u 07:52

U ZNAK zahvalnosti i sećanja na svoju nastavnicu, koja je generacije malih Voždovčana uvela u svet znanja, naučila ih da čitaju i pišu, istureno odeljenje OŠ "Jajinci" u Rakovica selu verovatno će se zvati po nedavno preminuloj učiteljici Dragoj Stanojković. Peticiju sa ovim zahtevom potpisalo je više od 700 žitelja ovog voždovačkog naselja, a inicijativa je krenula upravo od njenih bivših đaka.

ШКОЛА И УЛИЦА ПО УЧИТЕЉИЦИ ДРАГОЈ: У знак захвалности око 700 житеља Раковица села потписало петицију за промену имена одељења ОШ Јајинци

Privatna arhiva

Učiteljica Draga Stanojković, sećaju se njeni đaci, ceo radni vek provela je u ovoj školi. Kažu da je bila izuzetan učitelj, psiholog, pedagog ali i domar... Zahvaljujući njoj, škola je dobila toalet, učestvovala je u obnovi starog manastira, a brojne medalje osvajala je sa Vatrogasnim društvom. Bolesnoj deci pravila je palačinke, išla u posete, donosila im sveske i knjige da ne zaostaju u gradivu.

- Kad je reč o mojoj generaciji, nisu svi imali iste uslove kod kuće, pa je svakom detetu za rođendane kupovala poklone - kaže Đorđe Pantović, bivši đak. - Bila nam je kao majka, pogotovo za onu decu koja su odrastala bez roditelja. Nikad nije prošao dan a da nas ne stavi u krilo i onda zajedno pregledamo domaći i propitujemo se. Pamtiću uvek Dan žena, kad su njeni nekadašnji učenici dolazili ispred kuće, i kad nisu hteli da odu sve dok joj ne uruče poklon, iako ih je ona odvraćala.

Želju da istureno odeljenje OŠ "Jajinci" ponese ime Drage Stanojković podržaće i GO Voždovac, što je potvrdila i predsednica ove lokalne samouprave Ivana Tomić Ilić.

- Postoje žene kao što su Milunka Savić, kao učiteljica Draga. Žene koje su imale svoju porodicu, ali su i ratnice. Da idu u rat ili da se bore za svoje đake i školu. Opština Voždovac prva će podržati ovu inicijativu - najavljuje Tomić Ilić.

Takođe, tabla sa imenom voljene učiteljice neće biti samo na zdanju ove obrazovne ustanove. I ulica pored škole, gde je Draga Stanojković živela, zvaće se po njoj.

PAŽLjIVA I PREMA KOLEGAMA

PENZIONISANA učiteljica Nadežda Milošević, sada u desetoj deceniji života, prisetila se kako je njena koleginica Draga bila jednako pažljiva i prema deci, ali i prema ostalim nastavnicima.

- Između nas je bilo nešto neraskidivo. Ali, nije samo prema meni, nego i prema drugim kolegama. A tek prema deci, to je ono što je najbitnije. Voleti decu, e to je bila ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna