SPOMEN-ČESMA U ŽABOKREČINI: Izvorište u Ostružnici napušteno, potopljeno i zaraslo u rastinje

J. DINČIĆ

14. 04. 2022. u 14:03

NEKADA je spomen-česma posvećena prvoborcu NOB Božidaru Kreziću, na desnoj obali reke Rvenice u Ostružnici, bila mesto susreta stanovnika ovog naselja.

СПОМЕН-ЧЕСМА У ЖАБОКРЕЧИНИ: Извориште у Остружници напуштено, потопљено и зарасло у растиње

Obeležje posvećeno prvoborcu NOB Božidaru Kreziću, Foto Nikola Todorović

Na žalost, danas je samo godinama zapušten prostor sa platoom uraslim u rastinje o kojem niko ne brine.

Zašto je tako, "Novosti" su pokušale da saznaju od nadležnih službi Gradsek opštine Čukarica, gde nam je rečeno da je česma pod paskom Javno-komunalnog preduzeća "Zelenilo Beograd" koje brine o uređenju prostora i samog spomen-obeležja. Međutim, odgovorni iz ovog javnog gradskog preduzeća objašnjavaju da oni ne održavaju zelene površine u čukaričkom naselju Ostružnica.

Sam deo oko česme je u potpunosti potopljen a od ustajale vode stvorila se žabokrečina. Klupe su uništene, šaht bez poklopca, smeće rasuto na sve strane, a izvorište išarano grafitima.

- Od Ulice LJube Rankovića, do česme vodi staza sa stepenicama, koja vodi prema školi kuda prolaze deca i roditelji - objašnjava Nikola Todorović iz Ostružnice.

- Zbog zapuštene česme, koja je potopljena, počelo je da smrdi kao da je septička jama.

On dodaje da su građani pisali nadležnim inspekcijama kao i gradskoj i opšinskoj vlasti, ali da se odgovornost prebacuje s jednih na druge.

- Pre svega je potrebno da se voda ispumpa i da se napravi dobar odvod prema reci, kako se ne bi opet zapušilo posle dva dana - dodaje naš sagovornik.

- Sećam se da je prostor oko česme bio lepo uređen, mnogi su pili vodu s izvora, dolazili da se odmore i da se podsete svoga detinjstva i mladosti.

 "SELSKA"

ČESMA iz koje je izvirala pitka voda ranije se zvala "Selska" ili "Stankovića". Prema kazivanju meštana, izvorište je uredio Centralni higijenski zavod iz Beograda između dva rata.

Kako se nalazi u neposrednoj blizini kuće prvoborca Božidara Krezića, 1971. godine dobila je spomen-ploču s tekstom "Neka vas spomen-ploča podseća na prvoborca NOB." Na ploči se nalazi i fotografija Božidara, nastala između dva svetska rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TOPLA DOBRODOŠLICA PRELEPOG KEMERA: Ako vas je jesen iznenadila, mi znamo gde je još uvek idealno vreme za letovanje