OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA LAZI LAZAREVIĆU: Obeležje na zgradi gde je živeo u vreme studija

Novosti online

08. 04. 2022. u 14:23

AMBASADOR Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković je danas u Berlinu, u prisustvu predstavnika Ministarstva inostranih poslova Nemačke, srpskih udruženja i medija, svečano otkrila spomen-ploču posvećenu čuvenom srpskom piscu i lekaru Lazi Lazareviću.

ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА ЛАЗИ ЛАЗАРЕВИЋУ: Обележје на згради где је живео у време студија

Foto: Ambasada

Ovo spomen-obeležje postavljeno je na inicijativu Ambasade Republike Srbije u Nemačkoj, u Šumanovoj ulici u centru Berlina, na zgradi u kojoj je Laza Lazarević živeo tokom studija medicine na Univerzitetu Fridrih Vilhelm, današnjem Humboltu, između 1872. i 1879. godine, kada je doktorirao.

Otkrivajući spomen-ploču, ambasador Snežana Janković je istakla da je ovo veliki dan za sve Srbe u Berlinu, za Ambasadu Republike Srbije u Nemačkoj i za srpsko-nemačke odnose i saradnju u oblasti kulture. Zahvalila je Humbolt univerzitetu na obaveštenju o adresi na kojoj je Laza Lazarević kao student bio prijavljen, kao i Vulfu fon Moltkeu, vlasniku zgrade u kojoj je naš pisac stanovao, za razumevanje značaja i mesta koje Laza Lazarević zauzima u srpskoj kulturi i medicini. Istakla je da danas slavimo ovog velikog pisca, lekara i humanistu, koji je za svog kratkog života ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti i medicini. Navela je da je Laza Lazarević bio izuzetna i plemenita ličnost, te da je izvor inspiracije za generacije Srba.

Skupu se obratio i Vulf fon Moltke, rekavši da je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu Ambasade o postavljanju spomen-ploče na zgradi koja se nalazi pod zaštitom države i u kojoj je, pored Laze Lazarevića, živelo više poznatih nemačkih književnika, a među njima je bio i Erih Kestner.

Prisutne je pozdravila i dr Vesna Cidilko, slavista i profesor u penziji Humbolt univerziteta, koja je nadahnuto govorila o mestu koje Laza Lazarević kao začetnik srpskog realizma zauzima u našoj književnosti, o njegovim delima, kao i o njegovom naučnom doprinosu u psihijatriji i drugim medicinskim oblastima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna